Пројекат РеЛОаД2: Одржана Јавна расправа са представницима ОЦД

У оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) којег финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП), јуче је одржана Јавна расправа за организације цивилног друштва (ОЦД) са подручја Гацка, о одабиру приоритетних области Јавног позива који ће бити расписан у марту ове године.

Теме које које су предложене, а о којима се ближе дискутовало, кандидоване су из области социјалне политике, културе, спорта, младих, руралног развоја и Ковид 19.

Поред чланова пројектног тима, Јавној расправи присуствовало је 20 представника ОЦД са подручја општине.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, још једном је потврдио спремност Општине на пројектни вид управљања. Додао је да је Општина Гацко усвојила и препознала циљеве ЛОД методологије, која је била доступна локалним заједницама у претходном периоду.

Службеница за управу на РеЛОаД2, Селма Османагић Аговић, изразила је задовољство чињеницом да је општина Гацко једна од 13 локалних заједница са којима ће сарађивати током трајања пројекта. Присутне је упознала о самом РеЛОаД2 пројекту, његовим циљевима, а потом је услиједила дискусија али и текућа питања о предложеним приоритетним областима.

„Данас смо одржали јавну расправу као припремни састанак за објаву Јавног позива, с обзиром да је сами темељ нашег пројекта унапређење процедура за додјелу средстава за ОЦД. Имали смо једну плодну дискусију, гдје смо дали могућност организацијама цивилног друштва да учествују у креирању тематских области које ће бити саставни дио јавног позива. То је наш начин да покушамо комплетан процес објаве јавног позива да учинимо што транспарентнијим. То је прилика да ОЦД једноставно учествују у пројекту, дају своје импуте на ове теме које су нашли своје утемељење на стратешким документима општине Гацко. Ово је пројекат који се заиста заснива на транспарентности и пројектном приступу, на квалитету, и наш циљ је да унаприједимо ОЦД да пишу квалитетне пројекте, да повлаче што више средства кроз наше јавне позиве али и оне које ће Општина Гацко објављивати, али исто тако и други нивои власти и донатори. Једноставно да учинимо ОЦД одрживим“, казала је Османагић Аговић, истичући да Европска унија у издашном износу финансира овај пројекат.

Османагић Аговић нагласила је важност локалног развоја, те да је кључно током пројекта развијати ону локалну заједницу са којом тренутно сарађују, а то је у овом случају Општина Гацко.

„Колико буде квалитетних пројеката толико ми ћемо их толико финансирати, а Општина Гацко суфинансирати. Вриједност појединачног пројекта креће се од 10 до 70 хиљада марака, и у тој вриједности организације могу аплицирати“, додала је она, акцентујући да се пројекти који прођу морају проводити на подручју општине Гацко.

Након проведене јавне расправе, следећи корак је да се почетком марта објави Јавни позив за ОЦД. Он ће трајати 4 седмице, током које ће се организовати низ едукативних садржаја као вид помоћи ОЦД да унаприједе своје капацитете у смислу писања пројеката. На овај начин детаљније ће се упознати са процедурама и смјерницама пројекта, што ће им у многоме олакшати процес припреме пројектних приједлога и учинили да њихови пројекти буду што квалитетнији.

Комисију која ће бирати пројекте, чиниће два представника УНДП, два представника Општине Гацко и један представник ОЦД, који ће, како је речено, бити одабрани на један, исто тако транспарентан и партиципативан начин.

Подијелите вијест