Пројекат „Ја грађанин“: Млади гимназијалци буде еколошку свијест грађана

И ове године четврти разреди СШЦ „Перо Слијепчевић“ учесници су великог пројекта „Ја грађанин“, који сваке године окупи преко 40 000 основаца и средњошколаца широм БиХ. Матуранти гатачке гимназије на часовима предмета Демократија и људска права, од три понуђене теме изабрали су по њима најзахтјевнију, под називом „Загађење града – урбано подручје општине Гацко“. Са изабраном темом побиједили су на школском такмичењу које се одржало у марту и тако се пласирали на регионално такмичење које ће се одржати 02. априла у Требињу.

„У склопу пројекта ми смо се бавили проблемом загађења у нашем граду. Као један од највећих загађивача навели смо предузеће РиТЕ Гацко, али свакако неизоставни загађивачи смо и ми сами – грађани, који бацамо смеће и непажњом загађујемо град. Овим пројектом желимо да то промијенимо“, наводе учесници пројекта.

Ученици су детаљно кроз пројекат разрадили план акције рјешења проблема. Обраћали су се релeвaнтним институцијама и организациама у нашем граду, који су им давали смјернице за даљи ток разраде пројекта. Организовали су акцију чишћења школског дворишта заједно са осталим ученицима, а како су нам и сами рекли, такву исту акцију којој ће се прикључити и грађани, планирају организовати опет ускоро. Да је њихов проблем оправдан, потврдила је и анкета коју је подржало 70% испитаних грађана.

Као потенцијална рјешења проблема загађења, ученици виде у буђењу свјести код грађана, подстицање на акцију колективног чишћења града и зеленог појаса. Такође, овим пројектом средњошколци позивају грађане да им се у наредном периоду придруже акцијама чишћења, за љепши и здравији град.

„Пробудимо се, учинимо добро дјело за свој град“ – поручују средњошколци.

Подијелите вијест