Приче из Српске историје побралe симпатије публике

У оквиру манифестације „Културно – спортско љето Гацко 2021“, 08. и 09. јула у Парохијском дому у Гацку уприличене су приче из Српске историје, које су наишле на велико интересовање домаће публике.

Прво вече је представљена књига „Босанска голгота, слом снага ЈВуО у Босни 1945. године“ и разговор о одступници, жртвама, Лијевче Пољу и Зеленгори. Историјски наставак прича из Српске историје настављен је у петак вече, када је одржана трибина на тему – „Ђенерал Михаиловић – Ђенерал Младић, једна историјска вертикала“.

Гатачкој публици представили су се др Бојан Б. Димитријевић, научни савјетник Института за савремену историју, као и др Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју из Београда.

У питању су теме које нас упозоравају и опомињу да неке ствари никад не заборавимо, а ови еминентни стручњаци приближили су тематику која на нашем поднебљу буди искрене емоције.

Историчар Милан Никчевић, захвалио се гостима и истакао да je oво прилика да кроз дијалог историчара сазнамо или употпунимо своје знање о периоду у којем су многи били и директни учесници.

Др Бојан Димитријевић објаснио је како је то писати биографију о човјеку који је жив, а у времену које по стандардима историјске науке није још увијек у оквиру историјске дистанце.

Др Немања Девић, рекао је да када говоримо о 20. вијеку, говоримо о турбулентном историјском периоду и српским искуствима у периоду који је шири од два рата.

Кроз разговор два историчара Института за савремену историју из Београда, али и учешће публике, могло су се чути које су то сличности генерала Михаиловића и Младића, два команданта једног народа, а различитог времена, а дато је и низ одговора на питања историје 20. вијека.

Подијелите вијест