Преображај природе и нас: Гачани заврнули рукаве

Пандемија корона вируса све нас је окренула природи. Звучи чудно, али ово вријеме је прилика да коначно боље упознамо мјесто у којем живимо.

Све мања посјета локалима грађане је окренула шетњи ка излетиштима и локацијама за одмор и рекреацију. У нашој општини их има много. Али, има и смећа. Дивље депоније не могу се ни избројати. Можемо рећи да су почеле „прекривати“ све природне љепоте којима располаже наша општина. Несавјесни појединци отпад не одлажу, већ дословно бацају не бирајући мјесто ни начин. Не бира се ни вријеме, па често можемо видјети оне који усред дана на улицу којом шетају олако баце случајно пронађени папир у џепу. Ако му није мјесто у џепу, ето, на улици је. Јер, далеко је до канте, а до контејнера – још даље.

Ако се може рећи да је пандемија вируса нешто добро донијела, онда је то управо све већа свијест о загађености животне средине. Да прича коначно почне лијепо, све је више грађана којима смета градска нечистоћа, па отуда и воља да се овај проблем почне коначно и рјешавати.

Општина Гацко покренула је акцију чишћења у понедјељак, о чему смо писали. Депоније су уклоњене са неколико локалитета, уз подршку радника јавних установа и удружења која гравитирају на подручју општине, али и грађана који су свјесни важности ове акције.  

И није циљ само уклањање дивљих депонија. Циљ је и подизање свијести код оних који у свему овоме не виде проблем. Зашто искључити њихово кажњавање? Свакако не. Комунална полиција Одјељења за инспекцијске послове Општине Гацко рад на терену интензивираће и у дане викенда и казнити оне који отпад буду одлагали тамо гдје му није мјесто.

НА ПРАЗНИК РАДА, РАДНО

Акција уређења животне средине мјеста у којем живимо настављена је данас у јутарњим сатима, у организацији Општине и Црквене општине Гацко. Спортисти, волонтери, радници јавних установа, љубитељи природе и најмлађи суграђани – сви они су узели учешће. Организатори су већ рекли своје – подизације свијести оних неодговорних је циљ, са фокусом на уклањање дивљих депонија са зелених површина на критичним локалитетима.

Стога, овај пут разговарали смо са учесницима који поздрављају идеју која је, како су рекли, за добро свих нас.

Општина Гацко нема проблема са отпадом, каже један од волонтера, него са људима који га одлажу.

„Док једни прљају и није их брига, други чисте. Надам се да ће оне који ово раде бар мало да гризе савјест, па да ће идуће године да нам се придруже“, казао је један од учесника.

Гимназијалка, Сара Додер, каже да јој је драго што је са другарима дио ове приче.

„Мене је позвала другарица, окупили смо екипу и кренули сви скупа. Да би град био чист сматрам да су неопходне овакве акције. Од нас самих зависи како ће изгледати наш град и околина“, каже ова одговорна средњошколка, која је са другарима вриједно радила на локалитету Поникве, гдје се велики дио баченог смећа може сврстати у рубрику „вјеровали или не“.

Исто мишљење дијели и Нада Јововић, која се у последње вријеме бави планинарењем, па је тиме спона са природом и њеним значајем, већа. Ако не друштвеним путем, рјешење се онда мора пронаћи кажњавањем, како би се, како тврди, нереду стало у крај.

„Мислим да је чишћење природе и сама чиста природа дужност и обавеза сваког појединца. То је огледало наше заједнице, наше општине и самим чишћењем природе ми показујемо колико волимо свој крај. Не може човјек бити емпатичан, не може имати солидарности ни друштвену корист ако то не покаже на сопственом примјеру. (Не)чиста природа смо заправо (не)чисти ми“, рекла је Нада.

Како би истински уживали у природи, треба да будемо јединствени у оваквим идејама, рекао је Милан Гутовић, који је запослен у ЈУ „Културно – спортски центар” Гацко. Са групом волонтерима био је на локалитету Боровине, гдје је направљена трим – стаза.

„Трим – стаза је оаза здравља, све већи број људи долази овдје, од дјеце, рекреативаца, спортиста до пензионера. Баш из тога разлога треба да буде уређена и чиста. Све у циљу здравља кроз овакве акције надам се да ће се подићи ниво свијести код суграђана и кроз репресивне мјере да ће се то смањити у догледно вријеме. Морамо да се окренемо себи и природи, Гацко је наш град“, јасан је Гутовић.

Да су спортисти и ван терена примјер другима, показали су и данас. Одбојкашице и кошаркаши у друштву тренера заврнули су рукаве и смеће чистили на правцу Гацко – Автовац – Кошута и уз ријеку Мушницу. Кажу, радо се одазивају оваквим поводима који су за опште добро. Невјероватно је гдје све смеће заврши, примјећују они, само не тамо гдје му је мјесто.

Вријеме је за преображај, и природе и нас самих – општи је коментар и закључак учесника данашње акције.

Прикупљени отпад прихваћен је на градску депонију, уз техничку помоћ возила РиТЕ Гацко, те предузећа „Комус“ и „Водовод“.

Киша је можда данас била разлог што је акција чишћења завршена нешто раније. Али, то не значи да неће бити настављена. Сви они који, гледајући ове фотографије, промијене мишљење у корист природе али и самих себе, добро су дошли идући пут.

Подијелите вијест