Представници локалне власти разговарали о актуелном проблему загађења

На иницијативу Општинске управе, данас је у кабинету предсједника СО-е Гацко одржан састанак у вези са актуелним проблемом загађења насталог прекомјерном концентрaцијом пепела из димњака РиТЕ Гацко. Иако им је позив достављен на вријеме, представници РиТЕ Гацко нису се одазвали састанку.

„Свјесни  смо ситуације и одговорности за здравље људи у општини Гацко. Позвали смо представнике РиТЕ Гацко да покушамо наћи рјешење проблема. Ово је добронамјеран позив, а не притисак локалне власти како би покушали да заједнички ријешимо проблем у интересу грађана Гацка“, истакао је замјеник начелника Општине Гацко, Радоица Антуновић.

На састанку су донесени следећи закључци:

  1. Ангажовати референтну кућу која ће извршити студију штетности пепела на животну средину и здравље људи, да више не би манипулисани чињеницом да ли је пепео штетан и у којој мјери.
  2. Да руководство РиТЕ Гацко изађе у јавност са тачним информацијама због чега се ово дешава и како ће се проблем ријешити . Овде се мисли на начин на који ће се ријешити проблем и на рокове.
  3. Задужује се Општински инспектор за заштиту животне средине да преузме све законске мјере да спријечи овакве инцидентне ситуације. Тражимо од руководства РиТЕ да инспектор за заштиту животне средине учини доступним све податке везане за неконтролисано испуштање пепела.
  4. Позивамо руководство РиТЕ да не игнорише проблем и да заједнички покушамо ријешити проблем у интересу свих грађана. Позивамо их овај пут и јавно на састанак у петак у 12:00 сати.

Састанку су присуствовали замјеник начелника општине Гацко, начелници општинских одјељења, предсједник СО-е Гацко, еколошки инспектор, као и предсједник скупштинске комисије за заштиту животне средине.

Наредни састанак заказан је за петак, 03. фебруара, са почетком у 12:00 часова.

 

Подијелите вијест