Представљене активности у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“

Пројекат “Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини” који заједнички финансирају Влада Швајцарске у Босни и Херцеговини и Влада Шведске, а имплементира УНДП и Савез општина и градова Републике Српске, протекле седмице представљен је представницима Савјета мјесних заједница у Општини Гацко, једној од једанаест јединица локалне самоуправе која је одабрана за учешће у пројекту.

Састанку су присуствовали представници шест мјесних заједница, као и представници Тима за провођење пројекта именованог од стране Општине.

Координатор пројекта, Данка Делић, истакла је да су циљеви пројекта побољшање квалитета живота грађана, већи ангажман грађана у доношењу одлука у јединицама локалне самоуправе, повећање родне равноправности, унапређење позиције и рада мјесних заједница, те унапређење услуга на нивоу мјесне заједнице.

Како је појаснила, пројекат је осмишљен тако да се кроз мјесне заједнице подстакне већи ангажман грађана у општинском одлучивању, како би се допринијело свеукупном побољшању квалитета живота.

Представницима Савјета мјесних заједница су представљени критеријуми за додјелу грантова за три најуспјешније јединице локалне самоуправе које учествују у пројектним активностима, а који се крећу од 20 до 30 хиљада конвертибилних марака.

“Простим језиком речено, пред нама је један, можемо рећи, такмичарски период. Ту је још 10 општина, и у наредних годину дана мјесне заједнице у сарадњи са локалном самоуправом проводиће одређене активности. Оно што ће бити њихова обавеза у наредном периоду јесте да покажу свој активизам кроз одржавање састанака и разговор са грађанима о проблемима унутар мјесних заједницама. Овакве активности већина њих иначе проводи, али сада је већ акценат на ажурности а самим тим и видљивости, односно транспарентности њиховог рада, који ће бити у обавези да представе путем локалних медија и друштвених мрежа”, казала је Делић, истичући да се пројекат проводи до септембра наредне године.

Она је додала да ће пуну подршку током провођењу пројекта кроз разне радионице представницима мјесних заједница пружити представници Савеза општина и градова Републике Српске.

Подијелите вијест