Представљена монографија „Невесињска олимпијада“ аутора Драгомира Граховца

У организацији СПКД “Просвјета” Гацко, синоћ је у сали СО-е представљена монографија „Невесињска олимпијада“, аутора Драгомира Граховца. Представљање је почело инсертима из телевизијских прилога са краја 70-их и почетка 80-их година прошлог вијека, сакупљеним из архиве тадашњих медија, који су нас на кратко вратили на почетке Олимпијаде и њен развој.

Монографија нуди драгоцјена свејдочанства о почецима коњских трка на Братачком лугу, развоју коњичког спорта у Невесињу и прерастању народног сабора у културно-спортску и туристичку манифестацију, која је прије свих, окупљала Невесињце и Гачане. Аутентични писани документи, исјечци из старе штампе и богата фото-галерија, омогућавају читаоцима да завире у прошлост и потпуније осјете дух витештва који је увијек красио Невесињску олимпијаду.

Уредник монографије, Бранислав Ђоговић, каже да је у дјелу сабрано много тога вриједног, које ће будуће генерације знати да цијене као врло важно штиво. „Ова књига би требала бити врста туристичке брошуре Невесињске олимпијаде, која представља читаво културно-историјско наслеђе Источне Херцеговине“, каже Ђоговић, и додаје да се њена вриједност огледа у томе што не приказује „фризирану“ историју ове смотре, већ је представља онаквом каква јесте.

Термин Невесињска олимпијада први пут је употријебљен 60-их година у мостарском листу „Слобода“. Представља прилику да се на једном мјесту, баш тога дана у години, окупе родбина и пријатељи, али и да се такмичи у витешким дисциплинама. Интересантна чињеница је управо та што је већина такмичара још од њеног оснивања била баш из Гацка.

Аутор монографије, Драгомир Граховц, истиче да ће овогодишња, 141. Олимпијада имати 50 дисциплина, што је више него прошле године, а сама чињеница да је историја ове традиционалне светковине исписана на више од стотину страница поменуте монографије, даје наду  за евентуалну кандидатуру Невесињске олимпијаде за упис на Унескову листу свјетске нематеријалне  баштине.

Иначе, Драгомир Граховац рођен је 1970. године у Невесињу. Сарадник је РТРС И Херцег телевизије, и до сада је објавио двије књиге са завичајном тематиком: „Можда нисте знали о Невесињу“ и „Светско, а невесињско“.