Представљена књига „Знаменити Руси у српској историји“ аутора Ранка Гојковића

У организацији СПКД „Просвјета“ Гацко, књига „Знаменити Руси у српској историји“ аутора Ранка Гојковића, представљена је синоћ и гатачкој публици. У Парохијском дому у Гацку, поред аутора, о књизи је говорио професор историје, Милан Савић.

Књига говори о вијековној испреплетености историје и културе српског и руског народа кроз дјеловање дванаест знаменитих Руса који су оставили траг у српској историји и култури.

„Ранко Гојковић је православни публициста и освједочени монархиста, па је и овај пут, као и у претходној књизи, симболично изабрао дванаест личности које симболизују апостолски број 12“, рекао је Савић. Према његовим ријечима, ова књига нам даје одговоре на питања односа између два народа, као и велики утицај и помоћ Русије у временима када је то било најпотребније, па чак и данас.

Књигом „Знаменити Руси у српској исторји“, аутор је обухватио читаву плејаду знаменитих Руса, који су дали велики допринос културној и духовној дјелатности српског рода. Учитељ Максим Суворов, Николај Рајевски, Николај Краснов, само су некe од личности које су оставиле траг у нашој историји, али како и сам каже, има много више и знаменитих Срба у руској историји и знаменитих Руса у српској историји.

„Ако хоћемо да наставимо пут наших благочестивих предака, тај пут не смије бити супродстављен интересима велике Руске државности, која данас представља једину наду човјечанству “, рекао је аутор.

Ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, сестре Бабић и Борис Вуковић, вече су употпунили рецитујући познате српске и руске пјесме.

Ранко Гојковић рођен је у Гацку. Преводилац је са руског на српски и са српског на руски језик. До сада је превео више од 20 књига и стотине текстова, а српско-руска линија ће, како и сам каже, и даље бити присутна у његовом стваралаштву.