Представљена књига „По сећању се хода као по месечини“ аутора Весне Капор

У организацији Народне библиотеке Гацко, у петак вече, гатачкој публици представљена је књига прича Весне Капор, „По сећању се хода као по месечини“, за коју је добила двије престижне награде – Лаза Костић и Милош Црњански.

У име организатора, љубитеље писане ријечи на почетку вечери поздравила је Милица Лажетић, директор Народне библиотеке Гацко, док је одломке из прича читала директор Народне библиотеке Невесиње, Љиљана Ивезић.

Симболичан назив књиге инспирисан је романом „Сеобе“ Милоша Црњанског, у којем је забиљежио: „По сећању се хода као по месечини“, од којих је саткан читав живот. Од самог наслова, књига наговјештава стварни свијет преплитања садашњости са прошлошћу. Свака од 11 прича је преплитање садашњости са сјећањима аутора, на бајковито дјетињство с једне, и ратне године са друге стране.

Јунаци Веснине књиге смо сви ми и наши заједнички преци. То су сабране приче настале као одговор на наше страдање, за оне који ће доћи после нас. „Ова књига је веза која према стиховима Лазе Костића, „веже нерођене са мртвима“. Ми јесмо нити и морамо потиснути заборав и бранити оно људско у човјеку“, рекла је Капор.

Према њеним ријечима, награде Лаза Костић и Милош Црњански врло су значаје, јер су та два писца дубоко космички и емотивно укоријењена у оно што представља српску књижевност. Њихова вриједност је тим већа, посебно у вријеме када је права књижевност учаурена за мали број појединаца, који желе да чују и да је преносе онако као треба.

„Моћ умјетничког приповиједања је прилично остављена по страни. Било шта што се данас напише, медијски се пласира као књижевност, и у том смислу термин књига убија праву умјетничку књижевност, која је одувијек служила за преношење искустава и била огледало времена, историје, колектива“, и додаје да су људи гладни праве књижевне и умјетничке вриједности.