Представљен стрип албум “Понори зла” аутора Јована Братића

У Парохијском дому у Гацку синоћ је представљен стрип албум „Понори зла“ аутора Јована Братића из Невесиња. Ова историјска стрип драма, на око 200 страна и преко хиљаду илустрација, тематски води у вријеме Другог свјетског рата на просторе Источне Херцеговине, која је доживјела незапамћено страдање и злочине од стране окупационих сила.

„Као дијете волио сам да читам о прошлости наших предака, а уједно сам волио и стрип. И када сам повезао своју склоност према стрипу и историји Херцеговине, дошао сам на идеју да оживим неке ликове за које сматрам да заслужују пажњу и апострофирање, и као такве да их представим новим генерацијама које можда нису много ни упућене у далеку прошлост наших предака, обичних људи који су израсли у хероје“, каже Братић.

Главни јунак Алекса Војиновић, обичан сеоски младић из патријархалне хришћанске породице, спој је бројних ликова из тог времена. Његова судбина описује трагедију једног народа, младића који су били патриоте, антифашисти, али су на крају, стицајем околности, проглашени народним непријатељима. 

„Већина имена налази се под псеудонимима, али иза њих се могу препознати историјске личности попут Милорада Поповића, Ћетка Петковића, Влада Шегрта и других. Оно што ће читаоцима привући пажњу јесте тематика која је била иза кулиса, која није била по вољи тадашњих власти. Бројне жртве су остале сакривене и мистичне, а ова стрип прича говори управо о разобличавању тих злочина од стране режима“, каже Братић.

Поред аутора, о стрипу су говорили и професор историје Милан Никчевић који је био модератор вечери, свештеник Младен Жуловић и стрип умјетник Горан Лојпур.

Прва промоција је одржана у Невесињу, а поред Гацка, план је да овај стрип албум упозна и публика у осталим градовима и општинама.

Организатори вечери били су Општина Гацко и Црквена општина Гацко.

Подијелите вијест