Представљен пројекат “Душу нису убили”

У Парохијском дому у Гацку синоћ је представљен пројекат „Душу нису убили“, који се састоји од истоименог документарног филма који је настао у продукцији РТРС и двије књиге аутора Мире Лолић Мочевић и др Драге Мастиловића.

„Цјелокупни пројекат „Душу нису убили“ састоји се од двије књиге – „Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку“ др Драге Мастиловића, која је историографска монографија и говори шта је то што се дешавало на простору БиХ у 20 вијеку. Књига коју сам ја приредила су у ствари обрађена свједочења 59 српских породица, којима је заједничко то што су страдавали као цивили три пута у једном вијеку“, каже Мира Лолић Мочевић.

Аутори су акценат ставили на страдање цивила, српских жена, дјеце и стараца. Трагали су за одговором шта је то што се дешава српском народу у БиХ у 20. вијеку, колико и да ли уопште постоји народ у Европи који је страдавао тако и на такве начине као Српски.

„Жељели смо да оставимо једно сјећање будућим генерацијама. Ако је цивилизацијска потреба, или задњих деценија се стално говори о култури памћења, српски народ је на жалост на том испиту пао. Културу памћења нисмо уврстили у образовни систем, а на жалост ни у своју свијест, а то смо утврдили обилазећи просторе БиХ и стравична српска стратишта. Данас имамо просторе у БиХ гдје је убијен велики број Срба а за које народ не зна, јер тамо не постоје споменици који о томе говоре“, истиче Мочевић.

Мочевић истиче да је књига опомена а никако позив на освету.

“Ова књига носи опомену да никад више ниједном народу не смије да се деси ратно страдање. Наша жеља је да се сазна и у свијету. Филм је преведен на 4 језика, превођење књиге на енглески је завршено, а у плану је и превод на остале језике и наравно промоција у свијету, јер би на тај начин свијет напокон требао да чује истину о ономе што се српском народу у БиХ дешавало на кућном прагу”, каже Мочевић.

Организатори вечери били су Удружење “Српско-Руски Мост” и СПКД “Просвјета” Гацко.