Представљен нови Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС – Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, данас су у сали Скупштине општине Гацко, пољопривредницима представили нови Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села и Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи за 2024. годину.

Виши стручни сарадник за рурални развој у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди, Драган Дрвенџија, истакао је да је аграрни буџет за ову годину на прошлогодишњем нивоу и износи 180 милиона марака. За текућу производњу биће издвојено 108.270.000 КМ, за подршку дугорочном развоју 56.427.770 КМ, а за системске мјере 15.302.230 КМ.

Према његовим ријечима, постоји доста начина на које би пољопривредници могли добити одређена новчана средства.

„Када је ријеч о Општини Гацко, повећан је износ по грлу за јунице, а премија за млијеко је повећана на 28 фенинга. Мислим да велики дио пољопривредних произвођача из Гацка, подноси захтјеве јер имамо око 250 коопераната из Гацка који су у систему откупа млијека и поред тога имамо велики број произвођача који се баве узгојем оваца и коза“, рекао је Дрвенџија и додао да и она лица која нису у систему откупа имају могућност да аплицирају за премију по грлу, с тим да морају бити уписани у регистар за премију млијека.

Из Ресора за пружање стручних услуга подсјетили су да је измјенама и допунама Закона о порезу на доходак у порески систем Српске уведен посебан обвезник пореза на доходак од пољопривреде – мали пољопривредник. Пољопривредници су упознати о условима за стицање тог статуса, начину попуњавања захтјева за статус и о доношењу рјешења o пореским обавезницима.

Једна од новина у овом документу је да мали пољопривредници чији је остварени приход мањи од 12.000 КМ, годишње нису обавезни да плаћају порез, док пољопривредници са приходом од 12.000 КМ до 25.000 КМ годишње плаћају порез 200 КМ на годишњем нивоу. Мали пољопривредници који остваре приход од 25.000 КМ до 50.000 КМ порез на доходак плаћају 400 КМ на годишњем нивоу.

Подијелите вијест