Позив за учешће у консултацијама за младе у оквиру платформе “Дијалог за младе”

Позивају се млади (средњошколци, студенти, активисти, волонтери у заједници), представници омладинских организација и организација које се баве питањима младих са подручја општине Гацко, спремни за јачање властитих капацитета и унапређење квалитета живота локалне заједнице да учествују у консултацијама које се организују у оквиру платформе “Дијалог за младе”, у четвртак, 15. децембра са почетком у 11 сати у сали Скупштине Општине Гацко.

Дијалог за младе је платформа / простор у оквиру којег млади људи имају могућност да идентификују потребе, проблеме и неискориштене потенцијале, те истовремено понуде иницијативе или рјешења за унапређење квалитета властитог живота и живота локалне заједнице. Овакав начин ангажмана младих директно утиче на повећање њиховог учешћа у процесима доношења одлука на локалном нивоу, оснажује их и осигурава да се у пуном капацитету искористи њихов потенцијал.

У оквиру Дијалога организоваће се консутације са младима за идентификацију питања али и одговора од виталног значаја за њих у локалним заједницама, те ће их охрабрити да учествују у друштвеном животу заједнице и ближе сарађују са локалним властима.

Након обављених консултативних састанака са младима у оквиру платформе “Дијалог за младе”, током 2023. године биће објављен јавни позив за подршку омладинским пројектима на подручју Општине Гацко путем којег ће организације цивилног друштва имати прилику предложити за финансирање и спровођење оне иницијативе које су приоритизиране у оквиру консултација те оне за које процијене да ће моћи охрабрити и ангажовати младе за учешће у животу локалне заједнице.

Дијалог за младе је консултативни механизам за активно укључивање младих у живот заједнице. Организује се у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 – РеЛОаД2, којег финансира Еуропска унија, а спроводи Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП) у партнерству са Општином Гацко.