Под слоганом „Заједно можемо све“ Дјечија недеља обиљежена у Гацку

Под слоганом „Заједно можемо све“ Дјечија недеља, која се обиљежава од 4. до 10. октобра, традиционално је обиљежена у Гацку.

У Основној школи „Свети Сава“ Гацко, обиљежавање је почело на спортским теренима, јавним часом физичког васпитања ученика деветих разреда.

У склопу планираних активности, ученици петог разреда посјетили су Етно музеј у Данићима. Домаћин је ученицима показао експонате и упознао их са њиховим поријеклом и временом из ког датирају.

У току обиљежавања Дјечије недеље, начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, посјетио је Основну школу и дружио се са малишанима из продуженог боравка.

“Сваки дан и свака недеља у години морају бити посвећени дјеци. Овогодишњи слоган указује на значај заједнице и јединства и потребе да пружамо подршку једни другима. Заједно морамо и можемо све”, поручио је Милинковић.

Подршку другима показали су чланови Савјета ученика Основне школе, који су у пратњи психолога посјетили Центар за дјецу са посебним потребама “Растимо заједно” и уручили поклон пакете полазницима.

У Центру је ове године Недеља дјетета обиљежена само интерним дружењем, јер су због епидемиолошке ситуације, остале активности одложене. И овом приликом је указана потреба и обавеза поштовања дјетета и заштите дјечијих права.

Циљ ове, као и свих других активности које се проводе у овом Центру јесте измамити осмјех на лице и учинити мали корак како би се особе са инвалидитетом осјећале испуњене, задовољне и као равноправни чланови друштвене заједнице, кажу у Центру “Растимо заједно” Гацко.

Дјечију недељу је низом активности обиљежила и Јавна предшколска установа „Дјечији вртић“ из наше општине.

Након симболичне шетње улицама града, када су малишани носили транспаренте са јасно наглашеним дјечијим правима, у дворишту вртића одржана је представа под називом “Ја имам права”. Дјеца су кроз игру и смијех научила своја основна права.

Једна од активности била је и паковање поклона за другаре у родитељској кући “Искра” у Бањалуци. У сарадњи са Поштама Српске и Поштом у Гацку, који су бесплатно послали пошиљку, малишани су упутили и писмо подршке дјеци која бораве у поменутој родитељској кући.

Све вртићке групе имале су активности у својим играоницама, а све у знаку ове традиционалне манифестације.

Подијелите вијест