Почиње нова школска година за основце и средњошколце

У понедељак, 1. септембра почиње школска настава за основце и средњошколце. Тако ће, у холу ОШ “Свети Сава”, у 11:00 сати, бити уприличен свечани дочек за 79 ђака првака којима ће бити уручени пригодни поклони за полазак у школу након чега ће бити подјељени бесплатни уџбеници за ученике I разреда.

Основно образовање у 2014/2015 години у ОШ “Свети Сава” као и у подручним школама у Автовцу, Фојници, Наданићима, Брљеву, Добрељима и Дулићима, ове године ће похађати укупно 827 ученика распоређених у 44 одјељења.

Највише ђака првог разреда уписано је у основној школи у Гацку (79), док је у подручној школи у Добрељима уписан само један ученик, а подручна школа у Дулићима ове године неће дочекати ни једног ђака првака. У осталим подручним школама, број ђака уписаних у први разред је знатно мањи, а како кажу из основне школе, ове године је уписано 11 првака мање него претходне, што указује на негативан тренд и озбиљан друштвени проблем.

Током љетњег распуста, на централној као и осталим подручним школама одвијали су се радови који се односе на уређење ентеријера ових установа. Директор Основне школе “Свети Сава”, Радан Поповић, истакао је да су се овог љета водили радови на уређењу ентеријера на свим подручним школама, као и у централној, у којој је извршено комплетно кречење ходника и учионица. Новчана средства за ове радове издвојила је Општина Гацко, а извршена је и замјена електро-инсталација коју је финансирала Рудник и Термоелектрана Гацко.

Треба напоменути да је током љета у подручној школи у Фојници ријешен проблем санитарних чворова, а и извршене су и основне преправке и кречење учионица. “У септембру се планира постављање ограде у дворишту подручне школе у Брљеву, тако да смо овог љета доста урадили по питању уређења школа”, додао је Поповић.

Како нам поручују из ОШ “Свети Сава”, наставни план и програм за школску 2014/2015. претрпио је неколико промјена, па су тако за предмет “Информатичко образовање” урађени потпуно нови уџбеници за све разреде, од III до IX, а дјеца III разреда имаће прилику да Mузичко образовање стичу из новог уџбеника.
Министарство просвјете и културе и ове године је обезбједило бесплатне уџбенике за све ученике I и II разреда за предстојећу школску годину. Подјела уџбеника за ђаке прваке ће се вршити након свечаног дочека у централној школи, а уџбеници за ученике II разреда биће благовремено подијељени у току наредне недеље.

За одличне ученике од III до IX разреда, из породица са четворо и више дјеце, Министарство породице омладине и спорта обезбиједиће бесплатне уџбенике за наредну школску годину. Уџбенике могу преузети родитељи дјеце одликаша, у књижари Завода за уџбенике и наставна средства у граду.

И у Средњошколском центру „Перо Слијепчевић“ све спремно за почетак школске године

За разлику од ОШ “Свети Сава” у којој се биљежи пад броја уписаних првака, у новој школској години, учионице СШЦ “Перо Слијепчевић” биће попуњене више него протекле године. У клупама средњошколског центра ове школске године наћи ће се купно 491 ученик, а у прву годину уписано је 144 ученика распоређена по струкама у шест одјељења и то:

1. Гимназија – три одјељења по 24 ученика

2. Машинство и обрада метала

• одјељење машинских техничара за компјутерско конструисање – 24 ученика

• бравари – 24 ученика

3. Економија, право и трговина

• одјељење економских техничара – 24 ученика

Из СШЦ “Перо Слијепчевић” кажу да се током љетњег периода радило на уређењу ентеријера ове установе, те да је комплетна школска зграда окречена изнутра, а урађена је и дефектажа. Ових дана се планирају и одређене интервенције, односно реконструкција машинске радионице.

Свим основцима и средњошколцима желимо много среће и добре резултате у предстојећој школској години.