Почео редовни годишњи ремонт у ТЕ Гацко

У ноћи између 17. и 18. јуна Термоелектрана Гацко је искључена са мреже чиме је почео редовни годишњи ремонт, потврдио је руководилац РЈ Термоелектрана, Саша Николић.

Овогодишњи ремонт постројења ТЕ Гацко је требало да почне још у априлу, али је одлаган више пута због поремећаја на тржишту, проузрокован ситуацијом у Украјини. Дошло је до значајног поскупљења потребног материјала, првенствено челичних производа. Из истог разлога је дошло и до продужавања рокова испоруке.

Термин ремонта је пролонгиран из разлога немогућности благовременог обезбјеђења свих потребних материјала и резервних дијелова. Пошто су се у међувремену обезбиједили услови, ремонт је почео.

Планирано трајање ремонта је 40 дана. На пословима ремонта постројења, као и сваке године биће бити ангажован дио властите радне снаге и фирме извођачи радова за специјалистичке радове и радове великог обима, за које нема довољно квалификоване сопствене радне снаге.

У току ремонта биће извршени сви потребни радови које прописује произвођач опреме.

“На котловском постројењу се ради замјена дијела цијевног ваздушног загријача, што је највећи захват у овом ремонту. Планирана је и уградња четврте линије за отпрему пепела, како би се повећао капацитет постројења за отпрему пепела и тиме ублажили проблеми са пепелом, до реализације пројекта реконструкције филтерског постројења. Очекујемо да се ремонт уради квалитетно и у задатом року и да ће се задржати висока поузданост постројења”, рекао је Николић.

У протеклом међуремонтном периоду, ТЕ Гацко је била ван погона само 12 дана, што преставља степен расположивости од 97%.

Подијелите вијест