Почела нова радна година у ЈПУ “Дјечији вртић” Гацко

У уторак, 1. септембра, нова радна 2020/21. година почела је и у Јавној предшколској установи „Дјечији вртић“ Гацко. По претходно расписаном конкурсу, врата су отворили за 100 малишана коју су распоређени у четири групе – једну млађу, двије средње и једну старију васпитну групу, а ту је и група продуженог боравка. Према ријечима директора вртића, Јелене Гутовић, због пандемије вируса корона и у наредном периоду водиће се препорукама Министарства просвјете и културе и Института за јавно здравство Републике Српске.

„Ми смо радили и претходна два мјесеца, када смо након прекида, 8. јуна поново почели са радом са знатно мањим бројем дјеце. На овом конкурсу се јавило 201 дијете, међутим због ограничења броја дјеце у групама, нисмо могли да примимо више од њих 100. Функционишемо по свим препорукама које смо добили од Министарства просвјете и културе и од Института за јавно здравство РС. Све оне мјере које су важиле и прије, остале су на снази, с тим да је дошло до измјене па се број дјеце у групама повећао за петоро. То значи да сада умјесто 15 у једну групу можемо примити 20 дјеце“, рекла је Гутовић.

Приоритет пријема у вртић су имала она дјеца чија су оба родитеља запослена као и дјеца која су већ боравила у овој установу.

„На жалост, и ту је дошло до резова, па један број дјеце нисмо могли примити. Надам се, уколико епидемиолошка ситуација буде повољна, да ће доћи до повећања броја дјеце у групама“, појаснила је Гутовић.

На састанку са директором Института за јавно здравље и министром просвјете и културе РС закључено је да ће сваких 15 дана правити анализу, која ће имати следеће податке – број дјеце који је долазио вртић и опште стање у вртићу, односно да ли је дошло до појаве вируса међу дјецом и запосленима. Биће сагледана цјелокупна епидемиолошка ситуација на подручју општине, и у зависности од тога Институт ће прилагодити своје препоруке.

„Позивам родитеље да поштују све препоруке Института које су истакнуте на Огласној табли вртића. Познати су услови под којима функционишемо од почетка пандемије. Водимо рачуна да хигијена буде на највећем могућем нивоу, јер прије свега у овим условима најважније је да сачувамо здравље дјеце, запослених и свих нас“, каже Гутовић.

Гутовић подсјећа да је појава пандемије вируса утицала на васпитно – образовни процес, што ће у наредном периоду покушати да исправе и надокнаде. Подсјећа на програм припреме дјеце пред полазак у школу који није реализован до краја.

“Сви смо се фокусирали на препоруке Института да се сачува здравље, што и јесте најважније, али никако у наредном периоду не смијемо занемарити васпитно – образовни процес који и јесте превасходна улога вртића. Настојаћемо да реализујемо све активности које смо планирали у нешто измијењеним условима. На жалост, нисмо до краја успјели да реализујемо програм припреме дјеце пред полазак у школу, завршне приредбе и излете. Потрудићемо се да све то надокнадимо онолико колико нам услови дозвољавају“, рекла је Гутовић.

У нади да ће у скоријем времену радити у пуном капацитету, пожељела је добродошлицу и срећан почетак радне године свим малишанима и запосленима у овој установи.