Почела акција чишћења града и околине, наставак у суботу

Jуче je почела велика акција чишћења града и околине, а осим добровољаца у акцији су учествовали и радници Културно-спортског центра, Ватрогасне јединице, Туристичке организације, планинари, као и радници Општинске управе која је организатор. Циљ је јасан, уклањање смећа, али и свијест суграђана подићи на већи ниво. Дивље депоније морају постати прошлост.

Временски услови дозволили су јуче једну масовну акцију на коју су се одазвали наши суграђани – волонтери, али и заспослени радници горе наведених предузећа и установа.

„Јуче је акција званично почела, и то је само једна у низу акција које ће се радити на подручју општине Гацко. Акцији се одазвало 50-ак људи, чишћење је било на једној великој локацији и на два путна правца. Радили смо улазак из правца Фоче, код табле Гацко, једна већа депонија која је била неприступачна и успјела се читава очистити. Такође, чистили смо и скретање ка језеру Клиње до самог језера, дио око аустроугарског пута, дијелом боровине и једне велике депоније“, казао је Горан Савић, комунални инспектор у Општинској управи општине Гацко.

Временски билтен није ишао на руку организаторима. Снијег, па киша, пролонгирали су почетак великог чишћења града. Важност оваквих акција је немјерљива. Једноставно, мора се дати људима јасно до знања гдје је то смећу мјесто, али и колико немаром и (не)бригом штетимо сами себи, али и природи.

„Покушали смо раније да направимо једну велику акцију, но видјели сте да временски услови нису дозвољавали акције чишћења. По прогнозама у суботу очекујемо  лијепо вријеме па ће највјероватније тај дан  бити наставак акције. У тој акцији циљ је да завршимо Поникве, дио из Грачанице ка Пониквама, такође ка новој брани имају на два три мјеста сметљишта, мислим да ћемо се овом акцијом ту фокусирати. Такође, даље у плану је и чишћење корита ријека, но то ћемо накнадно објавити када буде планирано“, истакао је Савић.

„Овим чишћењем рјешавамо посљедицу, не узрок, имамо велики ниво некултуре људи који отпад бацају тамо гдје му није мјесто. Јасно је, мјесто му је на  Градској депонији на локацији Куле. Ми ћемо, као орган контроле, бити свакодневно на терену, чак и викендом. Биће ту и систем надзора камера, као и дрон“, рекао је Савић.

Такође, Савић је додао да ове године због епидемиолошке ситуације неће бити паљења гума за првомајске празнике.

Подијелите вијест