Падавине изазвале проблеме: Ситуација на подручју општине Гацко под контролом

Ситуација на подручју општине Гацко је стабилна и под контролом, потврђено је данас на састанку који је одржао штаб за ванредне ситуације општине Гацко са представницима Републичке управе цивилне заштите.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић истакао је да је због најављених обилних падавина, општински штаб засједао у суботу, од када су у приправности екипе Ватрогасно – спасилачке јединице и Цивилне заштите са људством и механизацијом.

„У протекла 24 часа највише кише пало је у Гацку и то чак 128 литара по метру квадратном. Сагледавамо тренутну ситуацију. Сви наши капацитети су од јуче  на терену. У сталном смо контакту са Републичком управом цивилне заштите која је правовремено реаговала и са Владом Републике Српске. Очекујемо опет падавине, али надамо се да неће бити интензитета као јуче и ноћас“, рекао је Милинковић и додао да је стање у Руднику и Термоелектрани, за сада стабилно и производња тече несметано, а запослени су у стању приправности.

Начелник Милинковић обишао је и у току ноћи, али и данас, сва критична мјеста са представницима Цивилне заштите, Ватрогасаца и Полиције.

Услед кише која је јуче интензивно падала, у вечерњим сатима дошло је до наглог пораста  ријеке Ђеропе и њеног излијевања у МЗ Фојница, што је угрожавало кућу са два домаћинства.

Одмах по дојави припадници Цивилне заштите и Ватрогасно – спасилачке јединице су изашли на терен и заједно са групом мјештана започели са превентивним дјеловањем. Намјештај су подигли на више нивое, заштитили електричне водове, а чланове домаћинства евакуисали на спрат. У току ноћи вода је поплавила оба домаћинства.

Због престанка падавина у пријеподневним часовима, ријека је почела да се повлачи, као и вода из просторија.

Такође у МЗ  Фојница због излијевања ријеке Заломке дошло је до прекида путне комуникације Гацко – Невесиње у мјесту Херцеглија, као и у мјесту Риља, општина Невесиње.

Према новијим информацијама, вода на Херцеглији се повукла и пут је проходан, док се у Риљима саобраћај одвија једном коловозном траком.

У МЗ Автовац повећао се ниво ријеке Мушнице, што је пријетило плављењу три стамбена објекта. Благовременим дјеловањем и то је спријечено. И у селу Луковице преплављен је пут у једном дијелу села.

Када је у питању градска зона, обилне падавине направиле су проблем у насељу Воћњак, гдје је на терен изашла механизација ЈП „Комус“.

На Чемерну је дошло до одрона, али брзом интервенцијом предузећа “Путеви” саобраћај се одвија несметано.

Стање на терену се прати. Цивилна заштита и Ватрогасно-спасилачка јединица свој режим рада су ускладили са тренутном ситуацијом, уведена су дежурства и приправни су 24 часа.

Подијелите вијест