Oтворена изложба „Вез и златовез” из фундуса Музеја Херцеговине

У галеријском простору Дома културе у Гацку синоћ је отворена изложба „Вез и златовез” из фундуса Музеја Херцеговине у Требињу, аутора Божане Ђузеловић, вишег кустоса етнолога.

На изложби су представљене народне ношње, марамице, ћурдије, антерије, јастучнице и други одјевни и украсни предмети текстилни предмети украшени везом и златовезом, који припадају традиционалној култури Херцеговине са краја 19. и почетка 20. вијека, а чувају се, као музејски експонати, у Етнографској збирци Музеја Херцеговине.

Упућујући ријечи добродошлице, координатор за културу и умјетност у КСЦ,  Јелена Глоговац Савић истакла је добру сарадњу са Mузејом Херцеговине.

„Наше гошће су учиниле малу магију па смо вечерас постали дио променаде којом је ова изложба у последњих годину дана обишла регију“, нагласила је Глоговац Савић.

Према ријечима аутора, Божане Ђузеловић, бити етнолог у Херцеговини веома је интересантно, а посебно када посједују изложене предмете које су дио етнографске збирке.

„Прије двије године смо у нашем музеју отворили изложбу и жељели смо да неке експонате који су дио нашег материјалног традиционалног насљеђа представимо на један другачији начин, првенствено да скренемо пажњу на наше жене које су прије 100 година правиле оваква дјела“, истакла је Ђузеловић и додала да сваки мотив на овим на предметима има посебну симболику.

Директор Музеја Херцеговине, Ивана Грујић, осврнула се на гостовање у другим градовима Херцеговине.

“Трудимо се да гостујемо и у другим градовима како би приказали културно историјско, али и јединство материјалног и нематеријалног насљеђа које Херцеговина има. Велики и значајан дио се налази у нашем музеју у Требињу”, појаснила је Грујић и прогласила изложбу отвореном.

На изложби су поред предмета украшених златовезом, представљени и предмете од чохе на којима су се украси радили обичним везом, уз кориштење разнобојног конца.

За све љубитеље умјетности изложба ће бити отворена наредних петнаест дана.