Отворена изложба “У сусрет Вуку”

Повoдом 200-годишњице штампања дјела Вука Стефановића Караџића и 150-годишњице његове смрти, данас је у Дому културе у Гацку отворена изложба под називом „У сусрет Вуку“.

У улози домаћина, о животу и дјелу Вука Караџића, говорили су ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ из Гацка, Јелена Пушара и Милан Бејат, који су свечано отворили изложбу.

На око 20 паноа, са великим бројем фотографија и докумената, представљен је живот и дјело реформатора српског језика и писма. 

Према ријечима једног од организатора, предсједника СПКД „Просвјета“ Гацко, Радомира Вучковића, ова изложба посвећена је првенствено ђацима и културним радницима, али и онима који његују и чувају српски језик у култури и традицији. “Говорити о Вуку није лако, о Вуку се говори вијековима, а о њему још увијек не знамо све“, истакао је Вучковић.

Изложени радови обухватају цјелокупан Вуков живот, од рођења, породичног стабла, до посљедњег дана и смрти.  „Ово је јако лијеп догађај, јер да није било Вука Караџића ми не би имали српски језик какав сада имамо, гдје се свако слово чита као што се пише. Видјели смо многа дјела која је Вук писао и која мјеста је посјећивао“, рекла је ученица другог разреда Гимназије, Ружица Вуковић.

Организатори изложбе били су СПКД „Просвјета“ Бања Лука и СПКД „Просвјета“ Гацко, у сарадњи са „Културно – спортским центром“ Гацко, а сви они који нису били у прилици данас посјетити Дом културе, могу то учинити до 15. децембра, до када је изложба и отворена.

Подијелите вијест