Отворена изложба слика “Снови и стварања”

Протеклог викенда је у Дому културе у Гацку отворена изложба слика „Снови и стварања“ умјетница Јелене Глоговац Савић из Гацка и Татјане Топаловић из Требиња које су се публици представиле са тридесетак радова.

Изложбу је отворио замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић.

“Вечерас присуствујемо отварању изложбе двије умјетнице из сличног окружења, а различитог умјетничког израза. Овом приликом би се захвалио умјетници Татјани Топаловић, а захвалио би се и похвалио Јелену Глоговац Савић која даје значајан допринос развоју умјетности у нашој општини, како кроз свој рад у КСЦ, тако и кроз учешће у ликовним колонијама и кроз самосталан рад који вечерас овде можемо видјети.” рекао је Антуновић  и прочитао дијелове из рецензије Весељке Салатић, историчара умјетности и  кустоса Музеја Херцеговине.

“На сликама Татјане Топаловић видни су трагови историје, традиције, живота на херцеговачком тлу: писма, књиге, стари дијелови прозора, трагови старих камених остатака грађевина, драгих бића којих више нема али постоји нешто што потсјећа на њих-симболи, дуње, шипци, руке. Из свега тога прошлог проистичу нова сјемена, нове наде, позитивне емоције, смиреност и задовољство. Наводе нас на размишљања о прошлости, на духовност, вриједност, те љепоту традиције која нас упућује на живот и даље стварање.

Татјана Топаловић открива свој свијет кроз поетичну симболику, стремећи интимистичкој, лирској обојеној концепцији.”

„Јелена Глоговац Савић приказује жену, тражећи и изналазећи пут од исконског, античког и хришћанства, источног и западног, до стварног модерног; слика живот жене, њене жудње, стрепње, хировитости, носталгију, немир и тугу.. Њене слике у различитим градацијама варирају, од јаких емоција до тананих лирских осјећања. Сљедбеник је једне све изразитије и значајније одлике модерног сликарства, његујући сопствене суштине стварања.

Овај циклус “Жена” још траје, сликарка га разрађује и најављује своја ликовна усмјерења која постепено пречишћава и транспонује ка неоекспресионистичкој оријентацији.”

Поставке за ову изложбу су пренесене  из Музеја Херцеговине Требиње, а у Гацку  ће бити изложене до 12. јуна.