Отворена изложба фотографија “Земљом Херцеговом”

У галерији “Културно-спортског центра” Гацко, синоћ је отворена изложба фотографија „Земљом Херцеговом“, аутора Алексе и Радомира Вучковића.

Изложбу је свечано прогласила отвореном директор Музеја Херцеговине, Ивана Грујић. Истакла је да је Музеј на услузи свим грађанима Херцеговине, те да су били и више него заинтересовани да подрже овакав пројекат.

На више од 140 фотографија насталих кроз истоимни телевизијски серијал који се емитује на Херцег ТВ, аутори су нас на тренутак вратили у заборављене предјеле Херцеговине.

„Серијал „Земљом Херцеговом“ који се емитује на Херцег ТВ, допринио је да се појави и ова изложба, која је само један дио онога што радимо. Покушавајући да отргнемо од заборава наша напуштена села, запамтимо стара лица, да видимо старе предмете и алате који се тамо налазе и користе, настале су и ове фотографије. Наш је циљ био и да покажемо и најљепше предјеле који су љепши можда од неких других, али нису довољно или чак никако искориштени“, кажу аутори.

На трогодишњем пропутовању кроз земљу Херцегову, у објективу аутора нашло се на стотине фотографија. Од Гацка, Билеће, Невесиња, Мостара, Требиња па до неких предјела Црне Горе, иако аматерске, фотографије свједоче о животу помало заборављеном и остављеном. На тренутак оживљавају тамошњи живот али и чувају од заборава оно што смо можда већ заборавили.

„Намјера је да врло брзо кренемо и са едицијом под овим називом, која ће имати личну карту сваког села са неколико фотографија, која ће бити доступна онима који буду имали жељу да, макар на такав начин обиђу и упознају наш крај“, истиче један од аутора, Радомир Вучковић.

Изложба “Земљом Херцеговом” организована је у сарадњи СПКД „Просвјета“ Гацко са КСЦ Гацко и Музејом Херцеговине.

Аутори кажу да ће изложба наставити свој пут, носећи једну исту поруку. Из Гацка се сели у Билећу, а након тога средином јануара и у Требиње.

До тада, изложба које је синоћ доживјела своју премијеру у Гацку, биће отворена 15 дана.

Подијелите вијест