Отворена изложба докумената о НАТО бомбардовању на СР Југославију

У организацији СПКД „Просвјета“ из Гацка и Музеја геноцида из Београда, синоћ је у просторијама „Културно-спортског центра“ Гацко отворена изложба под називом „Агресија на СР Југославију 24. март – 10. јун 1999. године“.

Присутне је поздравио предсједник СПКД “Просвјета” Гацко, Радомир Вучковић који је рекао да агресија на РС Југославију представља најбруталнији чин бомбардовања у 20. вијеку.

Изложбу је отворио Бојан Ђокић, историчар и кустос музеја Геноцида.

Изложба садржи 35 паноа на којима су приказане документарне фотографије, документи, карте и мапе. На фотографијама су приказане све окрутности које бомбардовање носи са собом и приказује бомбардовање као симбол смрти .

На изложби су приказана и ранија бомбардовања,али печат је стављен на 1999. годину. “Аутори су пробали да покажу континуитет страдања српског народа и да се бомбардовање периодично понављало и доводило до великих материјалних разарања и великих људских губитака” истакао је Ђокић.

Изложба је настала поводом обиљежавања 15-годишњице НАТО агресије на СР Југославију, а биће отворена до 6. децембра, те ће је сви заинтересовани моћи посјетити сваким радним даном у периоду од 08:00- 15:00 сати и у вечерњем термину, 19:00-20:00 сати.  

Подијелите вијест