Отворена изложба “Дипломата Петра Великог – Сава Владиславић Рагузински” и представљен роман “Дурбин Грофа Саве Владиславића”

У оквиру „Вечери гатачких великана“ синоћ је у Дому културе у Гацку отворена изложба под називом „Дипломата Петра Великог – Сава Владиславић Рагузински“, представљен роман „Дурбин Грофа Саве Владиславића“ аутора Велимира Ивановића и одржана свечана академија „Бранич свога рода“ посвећена великану Стојану Ковачевићу.

На почетку вечери, директор ЈУ “Културно – спортски центар” Гацко , Мира Копривица, пожељела је добродошлицу и изразила задовољство што је ова Jавна установа један од домаћина вечери.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, отварајући изложбу подсјетио је да је Сава Владиславић велика личност српске историје, човјек који је потекао из Јасеника код Гацка, касније под турским зулумом прешао у Требиње и у Дубровник, школовао се у Венецији, Француској и Истанбулу, па стигао до Руског двора и Петра Великог.

„Оваква личност је дуго година била на маргини историје, али дошло је вријеме да се сјетимо наших великана и ставимо их на мјесто које им припада. Љетос је ова изложба први пут представљена у Галерији Радио – телевизије Србије, а сада у његовом родном мјесту“, истакао је Милинковић.

Изложба са детаљном презентацијом више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефакта који су до сада били непознати јавности, свједочи о импозантној личности српске културе.

На отварању је говорио и коаутор изложбе, Бранко Вукомановић, потомак Саве Владиславића, дипломате цара Петра Великог, који је формирао руску спољну обавештајну службу, разграничио руско и кинеско царство и реализовао потписивање мира са Турском.

Вукомановић је у свом обраћању истакао да је Радио – телевизија Србије српска институција која је највише допринијела на овим нашим просторима да се име грофа Владиславића извуче из историјског заборава.

„Велика част и задовољство је што се Сава и овом изложбом поново враћа свом родном мјесту, својој кући у Гацко гдје може да се представи новим генерацијама. Он је можда и највећи узор који имамо у историји за нова покољења. Сигуран сам да ће неки нови мали Гачани једног дана премашити његово дјело“, рекао је Вукомановић, који је јуче обишао Јасеник, родно мјесто Саве Владиславића и својих предака.

„Неизмјерном подршком пријатеља из Бурјатије, републике Руске Федерације у којој се налази Кјахта, древни Тројикосавск који је основао Сава Владиславић, уступљена је велика количина историјских материјала који свједоче о значају и грандиозном дјелу једног Србина на двору Петра Великог и Катарине Прве“, додао је Вукомановић.

У оквиру ове вечери, представљено је и друго допуњено издање романа “Дурбин грофа Саве Владиславића”, аутора Велимира Ивановића.

Аутор је своје дјело жанровски одредио као „романсирану биографију“, посвећену животу и дјелу једне од најзанимљивијих личности своје епохе, образованог човјека у складу са највишим културним стандардима свога времена и полиглоте са активним знањем седам језика.

Према ријечима Ивановића, у роману се крије једна велика личност српске историје и културе, која је намјерно била гурнута у мрак историје и ово је велики повратак Саве Владиславића међу Србе.

„Грандиозан посао је био припремити ову књигу и трајао је пет и по година. Постоје хероји из сјенке који су помагали на разне начине, од подизања споменика широм Српских земаља и у Русији, до оних који су ми давали документа на увид из Руске и наших Академија наука“, рекао је Ивановић.

У наставку вечери одржана је свечана академија „Бранич свога рода“ посвећена још једном великану из Гацка, Стојану Ковачевићу.