Отворена изложба: „Археолошка истраживања цркве Рођења Пресвете Богородице Љубиње“

Поводом прославе славе Храма Свете Тројице и Општине Гацко вечерас је у Дому културе у нашем граду отворена изложба Музеја Херцеговине Требиње: „Археолошка истраживања цркве Рођења Пресвете Богородице Љубиње“.

На самом почетку вечери, присутне је поздравила директор КСЦ „Гацко“, Анђелка Бољановић и захвалила се гостима из Музеја Херцеговине што су грађанима Гацка омогућили да међу првим погледају ову изложбу.

О Музеју Херцеговине, као и самој изложби говорили су аутори, археолози у Музеју Херцеговине, Ивана Грујић и Јелена Пујић.

„Музеј Херцеговине Требиње покрива цијелу територију Источне Херцеговине, а  овим истраживањем које смо обавили у Љубињу, као и дружењем вечерас у Гацку, показујемо свим Херцеговцима како не заобилазимо остале општине“, рекла је Пујић и додала да је црква у Љубињу један свијетли примјер археолошких истраживања.

“На фотографијама и тексту испод њих, види се да се ради о великом археолошком открићу, што потврђује да се на подручју Источне Херцеговине налазе изузетни археолошки локалитети као што је овај“, истакла је Грујић. Према њеним ријечима под цркве је урађен од стакла и сада туристи могу видјети како су наши преци некада градили и како су те велелепне грађевине остављали за собом.

Црква Рођења Пресвете Богородице, као градитељска цјелина, проглашена је националним спомеником БиХ 2005. године од стране Комисије за очување споменика.  Саграђена је 1867. године, на основу натписа који се налази на плочи изнад надвратника. Национални споменик чине објекат цркве, покретно насљеђе и остаци средњовјековне некрополе стећака са преосталих  шест споменика. Локалитет се налази у Љубињу, поред магистралног пута који из Мостара, преко Стоца, Љубиња и Требиња води до Дубровника.

Ова изложба ће у нашем граду бити отворена до 28. јуна, а у наставку вечери, за све љубитеље традиционалне музике, услиједио je концерт Биљане Крстић и Бистрик оркестра.