Отворен 18. Научни скуп историчара у Гацку

Свечаном академијом у част добитника награде „Владимир Ћоровић“, синоћ је у Гацку отворена тродневна манифестација Научни скуп историчара. У дому културе, манифестација је симболично почела ријечима химне „Боже правде“, у извођењу хора „Свети новомученик Станко” из Никшића.

Добродошлицу у земљу Херцегову, земљу српског језика и ћирилице, у име домаћина упутио је предсједник СПКД „Просвјета“, Радомир Вучковић. „Ово је српска историјска академија, која је окупила велики број имена из историје књижевности“, додајући да овај научни скуп слави своје пунољетство, те да је захваљујући самом постојању, Гацком прошло више од хиљаду еминентних имена, књижевника и историчара.

Свечану академију симболично је отворио замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, који је свим учесницима пожелио успјешан рад на овогодишњим сусретима.

Представник академије наука и умјетности РС, академик проф. др Војислав Максимовић, истакао је задовољство што је и ове године дио сусрета који носе имена срспских великана.

На академији је додијељена престижна награда за животно дјело “Владимир Ћоровић”, а према одлуци жирија, добитник овогодишње награде је академик Василије Крестић. Академик Крестић из оправданаих разлога био је спријечен да посјети Гацко и лично прими награду, па је током вечери прочитано његово писмо захвалности. У име славодобитника, награду је преузео предсједник Клуба гачана у Београду, Светозар Црногорац.

Овогодишњој академији претходило је отварање изложбе слика са Деветог сазива ликовне колоније „Гацко-Клиње 2016“. Културно-умјетнички програм је употпунио свечано вече, па је тако све пристутне поздравио Хор „Св. Новомученик Станко“ из Никшића, глумац Жељко Касап, као и ученице СШЦ „Перо Слијепчевић“ из Гацка, Анђела Аџић и Стефанија Окиљевић.

И ове године, сусрети су окупили бројна имена познатих историографа из Р. Српске, Србије, Црне Горе, а на задовољство организатора, учешће су имали и историчари из Русије и Грчке, те историчари из Аустрије, чији је долазак дао легитимитет научном скупу.

Данас су историчари посјетили Спомен собу борцима отаџбинског рата у Гацку, након чега је услиједила пријеподневна сесија на којој ће историчари изложити своје реферате на тему „Писци српске историје“. Током дана, у плану је и посјета СШЦ „Перо Слијепчевић“, у чијим су клупама сједили и неки од учесника, данас врсних историчара.

Рад Научног скупа историчара се наставља до 25. септембра, гдје ће посјетити и Билећу у којој се вечерас на Академији додјељује награда „Светозар Ћоровић“, а преостали дани резервисани су за научна излагања и посјете културно-историјским знаменитостима овог краја.

Подсјећамо, Ћоровићеви сусрети одржавају се у организацији СПКД „Просвјета“ у Гацку и Билећи, под покровитељством Општина Гацко и Билећа, Министарства науке и технологије РС и Министарства цивилних послова БиХ.

Подијелите вијест