Основци и средњошколци посјетили изложбу „Мале приче из Великог рата“

У пратњи наставника и професора историје, Драгана Јововића и Драгомира Лажетића, данас су основци и средњошколци Гацка, у холу Дома културе, посјетили недавно отворену изложбу под називом „Мале приче из Великог рата“.

Кроз више од двадесетак паноа на којима су представљене фотографије, кратке приче, биографски подаци или пак само имена тих „малих“ али опет великих људи, историчари су ученицима представили велики значај обичног човјека у Великом рату, на који морамо подсјећати и учити будуће генерације. Ратник, сељак, остао је гарант слободе на овим просторима, на којима је увијек било потребно доказивати право на достојанствен и слободан живот.

За вријеме Првог свјетског рата, до тада највећег сукоба у историји човјечанства, наша јуначка отаџбина је дала највеће могуће жртве за своју слободу. Раме уз раме војници, грађани, сељаци, мушкарци и жене уградили су у борбу за слободу своје наде, страхове, снове, молитве и осjећања.

Овом изложбом, која ће бити отворена и наредних дана, одајемо почаст свијетлим примјерима несебичног жртвовања предака који су нас заувијек задужили.

Подијелите вијест