Организован Форум за грађанске иницијативе у оквиру РеЛОаД2 пројекта

У настојању да се унаприједи грађанско учешће и грађани подстакну да узму активнију улогу у локалној заједници, у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) којег финансира Европска унија (ЕУ), а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП), у општини Гацко данас је одржан Форум за грађанске иницијативе.

Састанак са члановима форума, чији је задатак мапирање проблема и потреба грађана, испред организатора водио је Емир Башић (УНДП), у присуству чланова РеЛОаД2 пројекта у општини Гацко, која је партнер на пројекту.

Како се могло чути, циљ је да успостављени Форум постане један од модела путем којег ће се повећати укључивање грађана у процесе одлучивања и интензивирати комуникација са локалном управом.

Наша је жеља, а вјерујем да је то и жеља грађана Гацка, да овај Форум постане платформа путем које ће грађани више учествовати у процесу доношења одлука, те адресирати горуће проблеме које могу да ријеше грађани с једне стране, а с друге стране ОЦД. Први задатак форума је да дискутујемо који су то проблеми, из које области, да предложете одређене иницијативе које могу бити спроведене од стране ОЦД и теме које се могу наћи у оквиру јавних позива које ћемо ми наредне три године заједно са Општином Гацко имплементирати“, казао је Башић, истичући да је важно разговарати о проблемима у локалној заједници, јасно их формулисати те предложити иницијативе за њихово рјешење.

Отворена је дискусија о положају грађана, проблемима са којима се сусрећу, квалитету живота из аспекта ОЦД и њихове улоге у самом друштву. Тако се моглo чути да су одлазак младих људи, недостатак садржаја који би унаприједили квалитет живота и осигурали њихов останак, али и мањак активизма, само неки од проблема који су апострофирани на састанку.

Организатори су подсјетили да се заједнички могу понудити иницијативе које би изњедриле пројекат који би се имплементирао у нашој општини, те да је то начин да се одговори и допринесе рјешавању проблема који су идентификовани.

Закључено је да Форум дефинише четири кључне иницијативе које ће на одређени начин (путем гласања) грађани верификовати, чиме би и сами уочили да имају могућност утицања на промјене.

Организован је и имплементацијски састанак са представницима организација цивилног друштва који спроводе пројекте на подручју општине Гацко, који је, поред Башића, водила и Нађа Ченгић у име РеЛОаД2 пројектног тима.

Представљене су појединости РеЛОаД правила и процедура за спровођење пројекта, а потом и појединости које се односе на смјернице за видљивост и промоцију.

  • У мапирању проблема укључити и младе

Истим циљем, а у оквиру платформе „Дијалог за младе“ настављен је разговор за младим људима, махом средњошколцима, активистима, у циљу њиховог активног учешћа у мапирању и рјешавању проблема на локалном нивоу. 

Кроз ову платформу дата је шанса младима који нису саслушани на другом мјесту, да гласно кажу своје мишљење и проблеме ове полулације, те да кроз дијалог стекну и мотивацију да предложе иницијативе које могу допринијети унапређењу положаја ове популације.

Башић је додао да је општина Гацко једна од 13 одабраних јединица локалне самоуправе у којима настоје младе људе подстаћи на активизам.

„Створени су услови да људи из Општине желе да чују шта то млади људи желе. Дијалог за младе би требао да буде мјесто гдје млади могу да предложе своје идеје, да кажу шта су проблеми младих и да они понуде рјешења тј. да млади људи буду дио рјешења како би смо могли да побољшамо квалитет живота младих људи“, казао је Башић, најављућући кроз двије семице поновни сусрет, када ће бити организована радионица са више младих људи.

Тада ће мапирати проблеме и предложити одређене иницијативе које могу помоћи у њиховом рјешавању.

Подијелите вијест