Општина Гацко суфинансира куповину уџбеника основцима

У складу са Одлуком о пронаталитетној политици Општина Гацко и ове године додјељује једнократну новчану помоћ за набавку уџбеника за ученике који похађају основну школу.

Према ријечима начелника oпштине Гацко, др Огњена Милинковића, Буџетом општине Гацко у 2023. години за пронаталитетну политику планирана су средства у износу од 80 хиљада марака.

„Ово је један од начина на који помажемо наше основце. Осим овог права, Одлуком о пронаталитетној политици регулише се право на финансијску подршку брачним паровима приликом склапања брака, мајкама за рођење дјеце, суфинансирање трошкова вјештачке оплодње и лијечење стерилитета, али и финансијску подршку за пренатални тест“, истакао је Милинковић.

Начелник Милинковић поздравља одлуку града Бањалуке о подјели бесплатних уџбеника ученицима основних школа из других општина Републике Српске.

“Демантујем објаве појединих портала јер нисмо добили позив од града Бањалуке да поклонимо уџбенике ученицима од петог до деветог разреда. Општина Гацко тим програмом није обухваћена”, потврдио је Милинковић.

Општина суфинансира износ од 70 КМ за набавку једног комплета уџбеника, за све ученике основне школе који нису остварили право на основу Одлуке о додјели бесплатних уџбеника, Министарства просвјете и културе Републике Српске, или на неки други начин.

Породицама са троје или више дјеце и самохраним родитељима (без обзира на број дјеце), Општина суфинансира средства за набавку једног комплета уџбеника у износу 140 КМ, за све ученике који нису остварили право на основу горе наведене Одлуке Министарства или на неки други начин.

Захтјеви се подносе Одјељењу за привреду, финансије и друштвене дјелатности општине Гацко, а Захтјев можете преузети на протоколу општине Гацко или ОВДЈЕ.

Подијелите вијест