Општина Гацко дио пројекта “Виа Динарика”

Развојни програм Уједињених Нација (УНДП) покренуо је другу фазу пројекта „Виа Динарика“ која подразумијева успоставу партнерског односа између УНДП-а и локалних заједница на подручју Босне и Херцеговине.

Једна од 20 изабраних локалних заједница у БиХ које ће бити партнери на пројекту и на чијој територији ће се реализовати активности је и општина Гацко, која је препозната као општина са великим туристичким потенцијалом и спремношћу локалне власти да значајно унаприједи ову област.

Кроз пројекат сарадње општине Гацко и УНДП-а, о чему ће уговор бити потписан у току децембра мјесеца, у 2020. години биће реализоване активности на унапређењу туристичке понуде и садржаја на подручју Гацка. За овај пројекат УНДП ће обезбиједити 51 500 КМ,  Општина Гацко 36 500 КМ, а средства од 88 000 КМ биће уложена у интервенције на јавној инфраструктури у области туризма, унапређење постојећих туристичких услуга и обиљежавање и уређење стаза.

Иницијатива „Виа Динарика“ има за циљ да промовише значајне природне и културне ресурсе подручја Западног Балкана, да омогући бављење авантуристичким активностима љубитељима природе из цијелог свијета те да очува планинска подручја, културе и предјеле који представљају оазу нетакнуте природе у Европи.

Подсјећања ради, Виа Динарика је концепт који повезује државе обухватајући Динарске Алпе од Словеније до Албаније. У протеклих неколико година, Виа Динарика је постала регионална туристичка дестинација која нуди планинарење свјетског ранга, бициклизам, скијање, риболов, кајакинг, рафтинг, спелеологију и прегршт других могућности за истраживање Динарида те упознавање традиционалног начина живота и гастрономије.

Конкретне активности и динамика реализације биће познати након потписивања уговора у децембру мјесецу.