Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Општина Гацко дио пројекта „Виа Динарика“

Развојни програм Уједињених Нација (УНДП) покренуо је другу фазу пројекта „Виа Динарика“ која подразумијева успоставу партнерског односа између УНДП-а и локалних заједница на подручју Босне и Херцеговине.

Једна од 20 изабраних локалних заједница у БиХ које ће бити партнери на пројекту и на чијој територији ће се реализовати активности је и општина Гацко, која је препозната као општина са великим туристичким потенцијалом и спремношћу локалне власти да значајно унаприједи ову област.

Кроз пројекат сарадње општине Гацко и УНДП-а, о чему ће уговор бити потписан у току децембра мјесеца, у 2020. години биће реализоване активности на унапређењу туристичке понуде и садржаја на подручју Гацка. За овај пројекат УНДП ће обезбиједити 51 500 КМ,  Општина Гацко 36 500 КМ, а средства од 88 000 КМ биће уложена у интервенције на јавној инфраструктури у области туризма, унапређење постојећих туристичких услуга и обиљежавање и уређење стаза.

Иницијатива „Виа Динарика“ има за циљ да промовише значајне природне и културне ресурсе подручја Западног Балкана, да омогући бављење авантуристичким активностима љубитељима природе из цијелог свијета те да очува планинска подручја, културе и предјеле који представљају оазу нетакнуте природе у Европи.

Подсјећања ради, Виа Динарика је концепт који повезује државе обухватајући Динарске Алпе од Словеније до Албаније. У протеклих неколико година, Виа Динарика је постала регионална туристичка дестинација која нуди планинарење свјетског ранга, бициклизам, скијање, риболов, кајакинг, рафтинг, спелеологију и прегршт других могућности за истраживање Динарида те упознавање традиционалног начина живота и гастрономије.

Конкретне активности и динамика реализације биће познати након потписивања уговора у децембру мјесецу.

Подијелите вијест