Одржано предавање о заштити воћа и поврћа

У просторијама парохијског дома у Гацку, протеклог викенда одржано је предавање о начину и методама заштите воћа и поврћа, професора др Драга Милошевића, као и промоција књиге „Примјена пестицида у заштити воћњака и винове лозе“.

Током предавања, професор Милошевић направио је посебан осврт на плодове јабуке и крушке, па су заинтересовани пољопривредници који се баве узгојем воћа могли су да чују савјете како, када и којим препаратима заштитити своје воћњаке. „Када је у питању јабука и крушка, њу третирамо у периоду мировања до почетка вегетације, и то препаратима на бази бакра, а затим и минералним уљима које сузбија штеточину“, објашњава Милошевић.

„Воћке не рађају сваке године, неке рађају алтернативно. Ако их не обрезујемо како треба, једне године прероде, а наредне године слабо или чак никако. С друге стране, ту су и штеточине и болести које нападају лист, плод и стабло, те их због тога морамо правилно штитити“, додаје Милошевић. Истакао је да и приликом заштите воћака водимо рачуна о количинама третирања, које може бити штетно ако се рационално не примјењује. Савјетује да се приликом куповине садног материјала, купује садни материјал од регистрованих произвођача.

Књига „Примјена пестицида у заштити воћњака и винове лозе“ је практикум у којој постоје програми заштите воћака и винове лозе. У њој су дати календари, услови под којим се јављају болести и пестициди који се могу наћи на тржишту.

Током вечери уприличена и изложба кандила

Поред науке, професор Милошевоћ бави се и израдом рукотворина од дрвета. Породично има склоност ка резбарењу, која је постала озбиљан хоби. Деведесетих година, када је обновљена црква у селу Наданићи код Гацка, направио је крст који и сада постоји.

Како каже, нека посебна емоција га је вукла да направи баш кандило. „Смисао кандила је да обасја свети лик оних које поштујемо“, истиче Милошевић.

Посјетиоци су имали прилику да виде уникатна кандила, рађена од јаворовог, ораховог и трешњиног дрвета.

Изложбу је отворио предсједник Друштва српских домаћина Источне Херцеговине, Миленко Кукурић, а комплетна вече је употпуњена наступом хора Свете Јелене Анжујске.

Организатори вечери били су СПКД „Просвјета“ Гацко и Друштво српских домаћина Источне Херцеговине.

Подијелите вијест