Oдржано предавање на тему “Зашто Срби нестају”

У понедељак, 09. новембра у просторијама Народне библиотеке у Гацку одржано је предавање на тему „Зашто Срби нестају“.

Предавање је одржала мр Биљана Спасић, професор и демограф из Крагујевца која се скоро двије деценије бави проблемом бијеле куге. О феномену бијеле куге писала је и у својим књигама “Зашто Срби нестају и “Куда иде наша омладина” које су доживјеле вишеструка издања.

У има домаћина добродошлицу је пожељела директорица Народне библиотеке, Милица Лажетић.

Демографски подаци показују да је наталитет у Републици Српској и Србији веома лош.
“Од очекиваних 40 милиона становника Србија данас, на почетку трећег хришћанског миленијума има само 7.100.000 становника, а према прогнозама демографа од очекиваних 27 милиона Срба у Србији живи само 5.900.000. Слична ситуација, је и у РС гдје су демографи прогнозирали да ће према посљедњем попису бити око милион и по људи, а тренутно их је милион и 320 хиљада”, ријечи су аутора.

Посебан акценат је стављен на велики пораст абортуса. “Према подацима Свјетске здравствене организације на 1000 жена у фертилном периоду у Белгији и Ирској годишње се изврши 5 абортуса, а у Србији чак 92. Сваке године због абортуса у Србији нестане град величине Новог Сада ” истакла је Спасић.
Према њеним ријечима, подаци за Србију показују да једна мајка роди у просјеку мање од једног дјетета (0,81), а за проширену репродукцију била би потребна 3 до 4 дјетета. У Републици Српској је стање нешто боље јер у просјеку по мајци долази 1,2 дјетета. Сваке године у РС недостаје 7100 беба тј. 40 % беба се рађа мање него што је потребно да се одржи постојеће стање. Ако се овај тренд настави бићемо мањина у сопственој држави.

Овом предавању је претходило предавање ученицима СШЦ „Перо Слијепчевић“ у нашем граду на тему “Куда иде наша омладина”.

Подијелите вијест