Одржана Светосавска академија 2018. (Фото)

У организацији СПКД „Просвјета“ Гацко, у Дому културе свечаном академијом уз присуство ђака, просвјетних радника и представника привредног и културног живота општине, синоћ је  почело обиљежавање школске славе, Савиндана. Кроз пјесму, музику и стихове, на дјело и живот о Светом Сави, током програма подсјетили су нас основци и средњошколци из Гацка.

Академија је симболично отворена химном о Светом Сави у извођењу хора Свете Јелене Анжујске, а бесједу у част првог српског архиепископа и просветитеља говорио је протојереј ставрофор, свештеник Прве гатачке паројихе, Велимир Ковач.

Ученица СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, гимназијалка Ана Илић, награђена је за најбољи литерарни рад на овогодишњу тему конкурса „Свети Сава – праштање и помирење“, који већ традиционално расписује СПКД „Просвјета“ Гацко. Друга је била Милица Рончевић, ученица трећег разреда гимназије, док је на трећем мјесту била Марија Тодоровић, ученица другог разреда гимназије СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко.

У конкуренцији ликовних радова по конкурсу, прво мјесто по одлуци жирија подијелили су средњошколци из Гацка, Сандра Дивљан и Благоје Говедарица.

Просвјетиним признањима и новчаним наградама које је обезбиједила Општина Гацко, награђени су и најуспјешнији гатачки основци и средњошколци, који су остварили завидне резултате на школским такмичењима. Награде ученицима и њиховим професорима уручили су предсједник „Просвјете“, Радомир Вучковић и предсједник СО Гацко, Јован Ковачевић.

За освојено прво мјесто на регионалном такмичењу из математике, награђен је ученик ОШ „Свети Сава“ Гацко, Урош Шојић и наставница Анђа Милошевић.

Када су у питању средњошколци, за друго мјесто на републичком такмичењу из руског језика награђена је Јелена Слијепчевић и професорица Мирјана Слијепчевић.

Гатачки ђаци могу се похвалити и спортским успјесима. За прво мјесто у фудбалу и кошарци на Малим олимпијским играма, награђена је женска фудбалска и кошаркашка екипа СШЦ „Перо Слијепчпевић“ Гацко и професор Глигор Кошутић. За освојено прво и друго мјесто у атлетици на истом такмичењу, награђени су Бојана Достинић и Кристина Шупић.

За освојено прво мјесто на регионалном такмичењу из механике награђен је ученик Јован Окиљевић и професорица Миланка Окиљевић. Награђен је и ученик Огњен Достинић и професорица Вероника Миловић, за освојено прво мјесто на Регионалном такмичењу  из предмета Моделовање помоћу рачунара.

Награда је отишла и у руке ученика Уроша Ристовића и професора Срђана Мандића, за освојено прво мјесто на регионалном такмичењу из информатике. За освојено прво мјесто из физике на регионалном такмичењу, награђен је и ученик Владан Гргур и професорица Лаура Достинић.

Ове године награђен је и музички успјех ученика Музичке школе „Свети Роман Мелод“. За освојено прво мјесто у такмичењу из клавира на Чарни фесту у Лазаревцу , награђена је ученица Јана Антељ и наставник Гутовић Миљан.

Организацију академије су помогли Општина Гацко, предузећа Рудик и Термоелектрана, „Термоградинг“ и „Антикорозија“ Гацко.

Медијски покровитељи вечери били су Радио Гацко и Сајт општине Гацко.

Подијелите вијест