Oдржана радионица “Подршка планирању локалног пољопривредног и руралног развоја у БиХ”

У Гацку је данас одржана радионица у оквиру пројекта Свјетске организације за храну и пољопривреду (ФАО) под називом “Подршка планирању локалног пољопривредног и руралног развоја у БиХ”.

Гордана Роквић Кнежић, професор пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци појаснила је да ФАО даје подршку радној групи која је укључена у израду стратегије пољопривредног и руралног развоја.

На иницијативу Општине Гацко, а уз помоћ и подршку Свјетске организације за храну и пољопривреду ФАО, Општина Гацко ће први пут добити документ који ће бити путоказ за развој пољопривреде и руралних подручја за наредних пет година.

„Овде смо да потврдимо или одбацимо резултате анализе стања које смо протеклих мјесеци извршили и да пројектујемо циљеве и мјере за наредни период. Идентификоваћемо изворе финансирања јер овакав документ не треба да буде само основ за финансирање од стране општине и њеног скромног буџета за пољопривреду, него и путоказ да аплицирамо за фондове који су све чешће једини извор финансирања, не само за урбане потребе, него и за пројекте пољопривреде и руралног развоја“, истакла је Роквић Кнежић.

Према њеним ријечима, циљ је осмислити који су то кључни производи овог подручја, иако је већ препознато гатачко говече, али и сви производи од њега.

„Све траженији је спој пољопривреде и туризма који се развија и на подручју Општине Гацко. Имамо све већу потражњу туриста за производима овог подручја и трагамо за таквим пројектима којима ћемо подстицати још више да се развија таква услуга у руралном подручју. Такође, морамо размишљати и о основним потребама становника у руралном подручју који ће задржати породицу на селу јер је то основ опстанка“, рекла је Роквић Кнежић и додала да очекује да ће овај документ бити основа будућег успјешног развоја и позитивних промјена.

Подијелите вијест