Одржана радионица о матичној евиденцији у говедарству

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди – подручна јединица Требиње, данас су у сали СО-е Гацко, одржали радионицу на тему: Матична евиденција у говедарству. Радионица  је била првенствено намијењена власницима јуница из Аустрије, који су данас добили формуларе и упутства како да воде евиденцију.  

Наиме, у Гацко су 2014. године, сарадњом Земљорадничке задруге Гацко и Асоцијације узгајивача сивог алпског говечета из Аустрије, увезене 32 јунице из Аустрије, а прошле године су јунице увезене и у Билећу, Невесиње и Берковиће.

Предавачи радионице Ђорђо Милинић, виши стручни сарадник у сточарству и Драган Дрвенџија, контролни асистент у Министарству пољопривреде РС, истакли су да матичну евиденцију говеда раде превасходно фармери који су купили јунице из Аустрије, јер је познат педигре тих животиња. „То подразумијева да ће прва генерација јуница и бикова од увоза из Аустрије добити педигре у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. Добра ствар је што су јунице увезене у Гацко, како би се очувала аутохтона раса гатачког сивог говечета, која је у Гацку јединствена око 100 година“, рекао је Драган Дрвенџија.

Према ријечима Дрвенџије, животиње су се доста добро показале, млијечност је у оквиру онога што је генетски потенцијал. Прошле године су из Гацка одвезена четири бика у центар у Бањалуку, док је један бик остао за осјемењавање животиња у Гацку.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, у оквиру своји редовних активности, у котинуитету је одржавао радионице и предавања у девет општина које покрива подручна јединица Требиње.