Одржана прва предузетничка обука у оквиру ИМПАКТ инкубатора пословних идеја Општине Гацко

Прва обука за 14 лица (од укупно 17 пријављених), која су својим бизнис идејама аплицирали на Јавни позив за учешће у ИМПАКТ инкубатору пословних идеја, одржана је данас у просторијама Општине Гацко.

Учеснике предузетничке обуке на почетку је поздравио начелник општине, др Огњен Милинковић, истакавши да је Општина током ове године издвојила већ одређена средства као вид подршке. Фокус је на запошљавању и самозапошљавању, истакао је Милинковић, али, како је рекао, ни  производне идеје неће бити занемарене.

„Ми смо ове године издвојили одређена средства, и осим ових 25 хиљада конвертибилних марака ми ћемо настојати да још неке добре пословне идеје стимулишемо нашим сопственим средствима. Важно је да можемо користити искуства фондације Импакт, јер планирамо у наредним годинама да издвојимо 350 хиљада марака и то све до 2028. године, што је план Стратегије развоја. То ће, вјероватно, годишње ићи по 50 хиљада марака више, да бисмо за подстицаје за запошљавање и самозапошљавање у наредним годинама изашли на неких пола милиона. Злата су вриједна искуства фондације Импакт и надам се да ћемо у наредним годинама успјешно сарађивати“, казао је Милинковић, који је присутнима пожелио успјешан почетак обуке.

Виша стручна сарадница за активне мјере запошљавања у Инвестицијској фондацији ИМПАКТ, Венеса Омерхоџић Клемпић, истакла је да предузетничка обука траје мјесец дана. По завршетку, пет најбоље рангираних бизнис планова ће добити могућност за бесповратну финансијску подршку у износу од 5 хиљада марака.

Обука ће се провести у шест термина, а предузетници су се кроз данашњи први тренинг упознали са програмом обуке, обавезама и крајњим циљем, али и кроз разговор са другим апликантима и сами открили која су њихова очекивања од пројекта.

„Ради се о шест термина, са различитим тренерима из различитих области, који ће радити са групом на изради њихових бизнис идеја, на припреми пословног плана, модела, на припремама финансијских пројекција што је изузетно важно и корисно, а крајњи резултат ће бити припремљени бизнис планови. Предузетници су се данас упознали са цјелокупним програмом обуке, са неким њиховим обавезама у смислу редовног учешћа и сарадње са тренерима. Прошли смо и кроз анализу изводљивости пословне идеје, а представили смо и документе на којима ће радити у наредним терминима“, рекла је Омерхоџић Клемпић.

За овај вид подршке одлучио се и наш суграђанин, Слободан Гутовић, који је један од учесника обуке.

„Већина људи зна да имам приватну радњу и да покушавам да развијем свој бизнис. Ово је одлична прилика, и прва помоћ од кад сам почео да се бавим приватим бизнисом. Волио бих да има оваквих и сличних пројеката више, јер у много чему би олакшало приватним предузетницима. Од обуке очекујем много – боље разумијевање приватног посла и наравно финансијску подршку која је незаобилазна“, казао је Гутовић, у нади да ће његов бизнис план бити један од одабраних.

Пројекат се завршава у првој седмици новембра. Према ријечима Венесе Омерхоџић Клемпић, то ће бити шести финални дан предузетниче обуке, након чега ће сви учесници добити рок од десет дана као би заокружили свој пословни план и модел.

“Финализовани пословни план учесници достављају фондацији ИМПАКТ, а ми га прослеђујемо комисији која ће са техничког аспекта да оцијени те пословне идеје. Након тога, план је да закажемо јавно представљање пословних идеја, гдје ће сви учесници који заврше обуку представити своју пословну идеју и онда ће на лицу мјеста бити оцијењени од стране комисије и тај исти дан ћемо знати који су најбоље рангирани“, закључила је Омерхоџић Клемпић.

Овај вид обуке је само један од начина којима Општина Гацко намјерава пружити подршку предузетницима са подручја општине. Наиме, Општинска управа општине Гацко намјерава у скорије вријеме покренути поступак додјеле субвенција у привреди, на годишњем нивоу, а које ће бити дефинисане Правилником који је у процесу израде. У том правцу, као велико искуство послужиће тренутно провођење пројекта Импакт инкубатор пословних идеја у сарадњи Инвестицијске фондације ИМПАКТ и Општине Гацко.

Подијелите вијест