Одржана Пета редовна сједница Скупштине општине Гацко

Јуче је одржана Пета редовна сједница Скупштине општине Гацко. Сједницу је отворио предсједник СО-е Рајко Паповић, у присуству секретара Драгана Јегдића, потпредсједника СО-е Василијa Лажетићa, начелника општине др Огњена Милинковића, в.д. начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Миливоја Бољановића, в.д. начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту Дарке Унковић, в.д. начелника Одјељења за инспекцијске послове Драгице Јововић, службеника за односе са јавношћу и новинара Радио Гацка.

Једногласно је прихваћен Приједлог одборника ДНС, Јоване Зеленовић да се у дневни ред уврсти закључак о покретању иницијативе за постављање привременог објекта сувенирница на локалитету Десивоје.

Приједлози допуне дневног реда, одборника ПДП, Радоице Антуновића да се разријеше в.д. начелници одјељења, па опет именују и да се за све директоре који имају статус в.д. распише конкурс, нису добили подршку скупштинске већине. На дневни ред није уврштен ни приједлог одборника СДС, Сава Старовића који је предложио тачку – Разрјешење в.д. директора Радио Гацка, Алексија Гргура.

Предлог одборника СДС, Јелице Бјековић, да се финансијски помогну физичка лица и самостални предузетници погођени епидемијом корона вируса није уврштен у дневни ред. Предсједник Клуба одборника СНСД Синиша Шуковић, образложио је да је свака обустављена дјелатност у раду мале привреде била одлука Владе РС, а не одлука начелника општине Гацко. Упознао је јавност са информацијом да је Општина Гацко у виду трансфера добила од фонда солидарности РС износ од 226.640 марака за сузбијање посљедица пандемије (не рачунајући уплаћене порезе и доприносе и минималце онима који нису радили), а та средства нису усмјерена гдје треба, већ на лична примања запослених радника Општинске управе и буџетских корисника.

У дневни ред су уврштене двије тачке предлагача скупштинске већине, и то: Приједлог одлуке о кредитном задужењу општине Гацко и Приједлог одлуке о ангажовању лиценцираног правног лица из области водоснабдијевања.

Након дискусија, усвојен је дневни ред од 28 тачака и Записник за претходног скупштинског засједања. 

Програм коришћења прихода од посебних намјена за шуме за 2021. годину усвојен је са 18 гласова за.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Миливоје Бољановић, истакао је да је направљен план утрошка средстава прикупљених од посебних накнада за шуме у износу од 110.808,000 КМ. Средства ће се намјенски трошити за реконструкцију локалног пута Данићи – Кошута, изградњу парка у оквиру РП „Барица, преко пута “Нестро” пумпе, санацију локалних путева оштећених усљед извоза шуме у Луковицама и пут Придворичко врело – Национални парк Сутјеска, чишћење и пошумљавање локалитета Кошута, уређење и пошумљавање локалитета Придворица, као рубног подручја Националног парка „Сутјеска“, као и за обиљежавање споменика културе пећине „Ђатло“.

Без дискусије и једногласно, усвојен је Програм утрошка средстава по основу накнада од вода за 2021. годину. Приходи прикупљени од посебних водних накнада у Буџету општине Гацко износе 70.000,000 КМ и намјенски ће се користити за изградњу дијела потока Беротина.

Извјештај о раду за 2020. годину, начелника општине Гацко и Општинске управе општине Гацко усвојен је једногласно.

Извјештаја о извршењу Буџета општине Гацко за  2020. годину такође је усвојен једногласно, а уводна појашњења дао је в.д. начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Миливоје Бољановић.

Према ријечима Бољановића, планирани порески приходи за 2020. годину били су 4.717.000 КМ, док је извршено 4.520.00 КМ. Непорески приходи планирани су 5.558.000 КМ, а извршени са 4.395.000 КМ.

Укупни буџетски приходи планирани су у износу од 10.500.000 КМ,а извршени 9.414.000 КМ. Укупна средства планирана буџетом општине Гацко за 2020. од 12.093.000 КМ, а извршено је 10.260.000 КМ.

“Укупни расходи били су планирани 12.094.000 КМ, док је извршење било 13. 291.000 КМ, тако да је повећање расхода од 1.200.000 КМ у односу на план прије свега односило на плате 800.000 КМ, робе и услуге 200.000 КМ и остало неких 200.000 КМ. Када се узме ово повећање расхода, а смањење прихода, долазимо до буџетског дефицита од 3 милиона марака, а истовремено је приближно и повећање обавеза са крајем 2020. године у односу на почетно стање, односно 1. јануар 2020. Укупне обавезе на крају 2020.год. износе 10.763.000 КМ, док су у истом периоду претходне године биле 7.421.000 КМ”, потврдио је Бољановић.

Гласовима већине, која је била и предлагач, усвојена је једна од накнадно уврштених тачка – Одлука о кредитном задужењу општине Гацко до 7 милиона конвертибилних марака. Одборник Шуковић појаснио је да ће средства бити искориштена за отплату старих дугова и инвестиција у складу са планом капиталних улагања општине Гацко за период од 2021-2023. године, који би требао да сачини стручни тим до 5. јула ове године. Према његовим ријечима, овај потез обезбјеђује финансијску ликвидност Општине.

„Тренутна краткорочна задужење општине Гацко које свакодневно пристиже, је око 6,7 милона марака. Општина Гацко не спада у ред задужених општина, и надамо се да нећемо имати проблема око добијања Сагласности. Урадићемо план капиталних инвестиција, након чега ће Одјељење за финансије у консултацијама са Министарством финансија у Влади РС и са Фискалним савјетом РС, донијети план утрошка ових средстава, гдје ће значајан дио ићи у инвестиције, а један ће ићи у враћање старих дугова. Са овим кредитом који морамо да подигнемо обезбјеђујемо ликвидност и наш дуг који је тренутно неконтролисан прелази у један контролисан дуг. Ми смо већ дужни 6,7 милиона марака и са овом одлуком не повећавамо задуженост општине Гацко, већ из једног неконтролисаног прилива обавеза прелазимо у контролисани, гдје ћемо имати мјесечни ануитет. Нећемо повући 7 милиона, већ у оквиру тога износа, и средства неће бити одједном повлачена. У овој години ми морамо платити неке извођаче којима су већ приспјеле обавезе. Овим се обезбјеђује финансијска стабилност, ликвидност, да се одржи темпо исплате плата у овој години“, рекао је Шуковић.

Одборник ПДП Радоица Антуновић, рекао је да овој Одлуци треба да претходни низ других докумената, те да она не саджи све потребне елементе који би били у складу са законом.

Одборник СДС Мирослав Вуковић, рекао је да Клуб одборника СДС неће подржати овакву Одлуку.

Одборник Шуковић потом је објаснио да је Општина већ у процедури са Фискалним савјетом и Министарством финансија, те да ће сви потребни документи по овој Одлуци бити пред одборницима на наредном засједању. Такође, Одјељење за финансије до наредног засједања направиће план отплате старих дуговања.

„Тачно је да ће ову одлуку пратити још једна на идућем засједању која ће све прецизирати. Биће донесен План капиталних улагања 2021-2023, гдје ће се знати ануитети, и колико средстава за почетак дижемо. Данас смо усвојили само оквир и рекли зашто“, појасно је Шуковић, додајући да ће се средства повлачити према потреби, како би се избјегла блокада рачуна, исплаћивале плате и обезбиједио новац за инвестирање у капиталне пројекте.

Усвојена је и Одлука о ангажовању правног лица за потребе водоснабдијевања. Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, рекао је да постојећа документација није баш потпуна, те да ни студија изводљивости и оправданости није јасна.

„Водовод се мора завршити, али поставља се питање да ли је оправдано уложити додатна средства од 3 милиона марака, а да воде на крају немамо. У вези са тим, ангажоваћемо кућу која је лиценцирана и која се бави водоснабдијевањем, како би сагледали пројекат новог, стање постојећег водовода“, рекао је Милинковић, додајући да би тиме добили одговоре на питања колики доток воде добијамо, те која ће цијена воде бити из Придворичког врела. Такође, сагледале би се и друге опције, и шта је од свега понуђеног најјефтинија али и најбоља варијанта за несметано водоснабдијевање.

Према ријечима потпредсједника СО, Василија Лажетића, сва рјешења нашла би се пред становницима Гацка који би о томе дискутовали на јавној расправи и одлучили коју опцију да прихватимо.

На инсистирање начелника општине да се струка мора поштовати, одборник ПДП Радоица Антуновић, рекао је да се приликом израде постојећег пројекта поштовала управо ријеч струке, те да је пројектантска кућа документацијом доказала да је релевантна, бар, како је рекао, по папирима. Ипак, предсједник СО, Рајко Паповић, поставио је питање да ли је био добар пројектни задатак.

„Нико не доводи у питање оправданост, али, нико није поставио питање да ли ћемо тиме у коначном ријешити питање водоснабдијевања. Тиме се нико није бавио“, закључио је Паповић.

Подршку овој тачки дало је 11 одборника, док је седам било против.

Извјештај о реализацији капиталних пројеката за 2020. годину усвојен је једногласно. Вршилац дужности начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту, Дарка Унковић, казала је да је од 33 пројекта садржаних у Плану, реализовано или дјелимично реализовано само пет.

У наставку засједања, без дискусије и једногласно, усвојени су Извјештај о реализацији Програма коришћења средстава концесионе накнаде за коришћење електроенергетских објеката остварених по основу Закона о концесијама за 2020. годину, Извјештај о реализацији Програма коришћења прихода од посебних намјена за шуме за 2020. годину, Извјештај о реализацији Програма коришћења средстава по основу експлоатације минералних сировина за 2020. годину, као и Извјештај о утрошку средстава по основу накнада од вода за 2020. годину.

На исти начин једногласно су усвојени Извјештај о реализацији Плана утрошка средстава по основу накнада од пожара за 2020. годину, Извјештај о реализацији Програма уређења градског грађевинског земљишта за 2020. годину, као и Извјештај о реализацији Плана коришћења јавних површина за 2020. годину.

На јучерашњем засједању усвојен је Извјештај о стању спорта на подручју општине Гацко за 2020. годину.

Скупштинска већина тражила је да се у наредном периоду одржи тематска сједница која би се бавила стањем спорта на подручју општине, на коју би била позвана сва удружења која се баве спортом. Циљ је да се утврде финансијски проблеми у којима се налазе неки спортски колективи.

Са говорнице се чуло да је претходна власт уложила доста новца у спортске колективе, која су, према оцјенама, погрешно утрошена. Неопходно је урадити и нову Стратегију спорта.

У дискусијама о стању у ФК Младост, начелник општине др Милинковић, рекао је да ће Општина пружити помоћ спорту у оквиру закона и могућости, те да ће све исплате по гранту бити извршене након прилива средстава. Милинковић је био јасан да политика треба да се нађе ван стадиона.

Једногласно је усвојен и приједлог закључка да се уради нови кров за свлачионице у ФК „Младост“.

Извјештај о стању културе на подручју општине Гацко за 2020. годину, усвојен је једногласно.

Са 11 гласова за и 7 против, усвојен је Приједлог Одлуке о допуни Одлуке о промјени намјене коришћења кредитних средстава из Одлуке о прихватању кредитног задужења Општине Гацко („Службени гласник општине Гацко“, број 1/16).

Финансирање пројеката у износу од 633.000,00 КМ утрошиће се за изградњу  и реконструкцију улица Српских ратника, Алексе Шантића, Митрополита Петра Зимоњића, Милорада Поповића и уређење Трга Саве Владиславића.

Приједлог Одлуке о допуни Одлуке о промјени намјене коришћења кредитних средстава из Одлуке о прихватању кредитног задужења Општине Гацко („Службени гласник општине Гацко“, број 3/20), усвојен је гласовима већине, 11 за и 7 против.

Донесена је Одлука о покретању Иницијативе за изградњу зграде за младе брачне парове, коју су подржали сви одброрници.

„Ово је сјајна прилика да људе подстакнемо да овдје живе и раде. Обавио сам разговоре са институцијама РС, и са одређеним министрима и они су сагласни да је ово сјајна идеја. Обавио сам разговоре са представницима града Требиња и Добоја који су прије нас у ово ушли. За нас је боља варијанта изградње зграде, као што је то урадило Требиње. По неком идејном пројекту, цијена би била око 600 КМ квадрат“, рекао је Милинковић.

Одборници су једногласно усвојили Иницијативу за проглашавање непокретног културног добра од изузетног значаја – „Гат“.

Са 11 гласова за и 7 уздржаних, донесена је и Одлука о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање директора јавних установа: ЈЗУ Дом здравља „Проф. др Саво Бумбић“ Гацко, ЈПУ „Дјечији вртић“ Гацко и ЈУ „Културно – спортски центар“ Гацко.

На јучерашњем засједању донесена је Одлука о додјели општинских награда и признања. Повеља општине Гацко – „Васиљ Грђић“, за цјелокупан духовни живот, постхумно ће бити додијељена оцу Лазару Острошком, затим, мајци погинулих бораца Гатачке бригаде, Стојанки Тепавчевић, те мајци погинулих бораца ВРС, Софији Пантић. Повеља општине Гацко биће додијељена и доктору Мишу Кошутићу, одлучено је на сједници.

Општинско признање, Плакета Свете Тројице, за пожртвовани рад у очувању здравља грађана Гацка, биће додијељена доктору Златану Ивковићу, а исто признање за постигнуте резултате у спорту, биће додијељено Саву Шушићу, као и Дејану Дракулу, постхумно.

Именовани су начелник Одјељења за општу управу (Ранко Мастиловић), начелник Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту (Дарка Унковић) и начелник Одјељења за инспекцијске послове (Драгица Јововић).

Именован је нови члана Одбора за жалбе, дипломирани правник Јелена Богдановић.

Оставка Мирослава Вуковића на мјесто члана Савјета за спорт, након дискусије није прихваћена, па Вуковић на овом мјесту остаје и у наредном периоду. Начелник општине, али и сви одборници, сложили су се да је Вуковић и у ранијим годинама предано и одговорно обављао ову позицију, те из тих разлога оставка коју је поднио није прихваћена.

Пето редовно засједање Скупштине општине Гацко завршено је одборничким питањима.