Одржана Двадесета редовна сједница Скупштине општине Гацко

Јуче је одржана 20. редовна сједница Скупштине општине Гацко, коју је отворио предсједник СО-е Јован Ковачевић, у присуству потпредсједника Косте Милићевића, секретара Драгана Јегдића, замјеника начелника општине Гацко Радоице Антуновића, начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Драгана Паповића, начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту Алексе Зеленовића, начелника Одјељења за општу управу Зорице Супић, службеника за односе са јавношћу и Радио Гацка.

На дневном реду нашло се 17. тачака.

Са 11 гласова “за” и 7 уздржаних прихваћен је Записник са Деветнаесте редовне сједнице Скупштине општине Гацко одржане дана 11.07.2019. године.

У име предлагача, на тачку која се односила на План инвестирања и План капиталних улагања за 2019. годину, појашњење је дао замјеник начелника, Радоица Антуновић. У плану капиталних улагања за ову годину, између осталих, уврштени су радови на изградњи спортске дворане у вриједности 980 хиљада марака, Реконструкција дијела улице Алексе Шантића у вриједности од 150 хиљада марака, те уређење Трга Саве Владиславића и ужег центра града у вриједности од 100 хиљада марака. Укупно средства за ову намјену која су обезбијеђена из Буџета општине и кредитног задужења износе 2 милиона 518 хиљада марака. Замјерке и дискусија одборника опозиције по овој тачки односила се на то да се на крају грађевинске сезоне доноси овај документ.

План је усвојен са 10 гласова “за” и 8 “против”.

Извјештај о реализацији Програма уређења градског грађевинског земљишта за 2018. годину усвојен је гласовима већине. У извјештају је наведено 14 пројеката које су требали бити реализовани током прошле године. Одборници опозиције оцијенили су да је мали број оних који су реализовани током 2018. године, на коју се Програм и односи. Начелник одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту појаснио је да ће Програмом уређења градског грађевинског земљишта за 2019. годину бити планирани радови који нису реализовани током прошле године.

Са 10 гласова “за” и 8 “против”, усвојена је и четврта тачка дневног реда – Програм уређења градског грађевинског земљишта за 2019. годину. Потребну већину добио је и амандман који се односио на то да се у оквиру Радова на приступном путу за насеље “Ривина” дода ставка Асфалтирање прилаза из Улице Солунских добровољаца до зграде за збрињавање ППБ и РВИ, и то у омјеру “Ривина” 5 хиљада марака, а асфалтирање постојеће улице 15 хиљада марака.

Након дуже дискусије, већином гласова усвојена су два Извјештаја о раду Јавних предузећа „Водовод“ и “Комус” а.д. Гацко за 2018. годину, са Приједлогом мјера. Узимајући у обзир тешку финансијску ситуацију у којој се налазе оба предузећа, замјеник начелника Радоица Антуновић, предложио је да би једно од рјешења било да се буџету планирају већа средства него што су то била до сад, али не у виду гранта него програма.

“Мислим да би и једни и други требали да до 15. октобра ураде Програм за додјелу отпремнина са тачним планом провођења тога програма, како би ми у буџету за 2020. годину могли планирати средства за ту намјену”, рекао је Антуновић.

Подршку свих одборника, укључујући одборнике опозиције, добила је директор ЈП “Комус” Драгана Рудан. Иако Извјештај овог предузећа није добио подршку опозиције, сви су једногласно прихватили План мјера за превазилажење кризе у овом предузећу, оцијенивши га врло квалитетним.

Због непотпуног материјала, уз сагласност предлагача седма тачка дневног реда – Извјештај о реализацији Програма заједничке комуналне потрошње за 2018. годину, повучена је са дневног реда.

Уводна појашњења на осму тачку – Извјештај о извршењу Буџета општине Гацко и утрошку средстава буџетске резерве за период јануар – јун 2019. године, дао је начелник одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драган Паповић. Укупни приходи износе 10 милиона 104 хиљаде 500 КМ, остварени су за првих 6 мјесеци у износу од 5 милиона 104 хиљаде 275 марака. Расходи су реализовани у износу од 4 милиона 283 хиљаде 477 марака што је 50,90 % у односу на план. Оцијенивши да је у протеклих шест мјесеци видна потрошачка и социјална карта буџета, ова тачка није добила подршку одборника опозиције. Извјештај је након дискусије усвојен са 10 гласова “за” и 8 “против”.

Са 10 гласова “за” и 8 “против”, усвојен је и Нацрт Ребаланса буџета општине Гацко за 2019. годину. На основу ребаланса, укупни приходи износили би 10 милиона и 573 хиљаде што износи повећање од 4,64% у односу на план. Према ребалансу буџет ће бити 12 милиона 855 хиљада 90 марака, а планирано је 12 милиона 100 хиљада и 990 КМ.

Суфицит (кредитна средства) пренесен у 2019. годину износи 1 милион и 827 хиљада и 490 марака, а према ријечима Паповића, више од половине износа планирано је за изградњу спортске дворане. Он је додао да је Министарство дало препоруку да се смањи расходовна страна по основу коришћења роба и услуга, а како би буџет издржао повећање по основу личних примања од 4,53%. Повећање је образложио запошљавањем дјеце погинулих бораца у јуну мејесецу ове године. Паповић је најавио и јавну расправу која је заказана за петак, 11. октобра, у Сали скупштине са почетком у 10 часова.

НАПОМЕНА: Документ Нацрт Ребаланса буџета општине Гацко за 2019. годину детаљно пожете погледати у картици Документи —->> Буџет 2019, на нашем сајту.

Једногласно је усвојен Извјештај о раду ЈУ „Дјечији вртић“ Гацко за школску 2018/19. годину и Програм рада са финансијским планом за 2020. годину. Директор вртића, Јелена Гутовић, истакла је да је у току израда Пројекта проширења капацитета вртића, како би већ идуће године сва заинтересована дјеца могла боравити у овој васпитно образовној установи. Гутовић је истакла да су ове школске године имали 230 пријава, а да је капацитет вртића 120-130 дјеце.

Већином гласова прихваћене су и Информација о стању у области основног и средњег образовања и васпитања у општини Гацко за школску 2018/19. годину са Приједлогом мјера, информација о стању јавног реда и мира, као и безбједности у саобраћају на подручју општине Гацко у 2018. години и првој половини 2019. године информација, и информација о стању у области јавног превоза у општини Гацко.

Једногласно је прихваћен Приједлог Одлуке о усклађивању Одлуке о оснивању „Народне библиотеке Гацко“.

Ријешено је једно питање имовинско – правних односа, док одборничких питања на овом засједању није било.

Подијелите вијест