Одржана десета редовна сједница СО-е Гацко

Десету редовну сједницу Скупштине општине Гацко, која је одржана јуче, отворио је предсједник СО-е Јован Ковачевић, у присуству начелника општине Милана Радмиловића,  замјеника начелника Радоице Антуновића, секретара Драгана Јегдића, начелника Одјељења за општу управу Ранка Марковића, начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драгана Паповића, начелникаОдјељења за просторно планирање и цивилну заштиту Алексе Зеленовића, начелника Одјељења за инспекцијске послове Драгице Јововић, службеника за односе са јавношћу, Радио Гацка и представника ИТЦ Требиње.

На сједници је разматрано 20 тачака дневног реда.

На почетку засједања, усвојен је записник са девете сједнице, одржане 01. априла 2014. године. По питању друге тачке дневног реда која се односила на Приједлог Буџета општине Гацко за 2014. годину, након уводног излагања начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драгана Паповића, без дискусије, са 8 гласова ЗА, 1 ПРОТИВ, и четири уздржана гласом, Приједлог није добио одборничку већину.

Одборници су без дискусије усвојили Приједлог Статута о измјенама и допунама Статута општине Гацко. Једногласно је усвојена и Информација о раду Мјесних заједница на подручју општине Гацко за 2013. годину, као и Извјештај Комисије за вјерска питања за 2013. годину.

Као похвалан, комплетан и објективан, одборници су једногласно усвојили Извјештај о раду ЈУ Центар за социјални рад Гацко за 2013. годину и Програм рада са финансијским планом за 2014. годину. Директор Центра, Ранко Мастиловић, дао је уводна образложења, али и одговоре на често постављана питања која су везана са социјалну анамнезу и постојања хранитељских породица на подручју наше општине. Према његовим ријечима, у хранитељску породицу у нашој општини смјештено је 4 малољетне дјеце. Такође, Мастиловић је истакао да је у протекла 2 мјесеца Центар издао 126 социјланих анамнеза, од чега је 8 издато на захтјев организација.

Одборничком већином усвојени су и Извјештај о раду ЈУ „Информативно-културни центар“ Гацко за 2013. годину, Извјештај о раду ЈУ „Културно-спортски центар“ Гацко за 2013. годину, Извјештај о раду ЈУ „Туристичка организација“ општине Гацко за 2013. годину, Извјештај о раду Народне библиотеке Гацко за 2013. годину, са Програмима рада за 2014. годину.

Информација о стању здравствене заштите становништа општине Гацко за 2013. годину, изазвала је највећу дискусију одборника. Поменута Информација прихваћена је једногласно, али су одборници били сагласни са чињеницом да је стање у здравству на подручју наше општине на лошем нивоу. Директор дома здравља, Вера Говедарица, објаснила је да је Дом здравља и више него оптерећен кредитима и обавезама из ранијег периода, а висина новца из Фонда здравственог осигурања се умањује из године у годину. Истакла је потребу за што хитнијим рјешењем, од кога зависи будућност ове установе и њених корисника.

На приједлог одборника СДС-а, Радомира Радмиловића, одборници су једногласно усвојили Приједлог закључка да се Уговор о финансирању примарне здравствене заштите Дома здравља Гацко са Фондом ЗО, врати на ниво из 2009. године, у износу од 1.359.900,00 КМ. Овај Закључак ће се доставити Влади РС, Ресорном Министарству и директору Фонда ЗО.

Одборници су једногласно усвојили и Приједлог Одлуке о приступању изради измјене РП „Центар 1“, Приједлог Одлуке о приступању изради измјене РП „Канал“ као и Приједлог Одлуке о приступању изради измјене РП „Рудник  и Термоелектрана Гацко“.

На сједници је именован члан управног одбора Народне библиотеке као и предсједник и члана Општинске изборне комисије. Усвојен је Приједлог Одлуке о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање директора ЈУ Центра за социјални рад Гацко, као и Приједлог Одлуке о именовању Савјета плана носиоца припреме докумената просторног уређења за подручје општине Гацко.

Једногласно је усвојен приједлог Закључка којим се одборници одричу двије одборничке накнаде зарад помоћи становништву са поплављених подручја, те да се у сарадњи са Борачким организацијама општина Бијељине, Добој, Шамац и Шековићи, и њиховим Центрима за социјални рад, дође то броја, имена и адресе угрожених породица којима је помоћ најпотребнија. Одборници су усвојили и Закључак да се забрани неовлаштено кошење и напасање стоке на Гатачком пољу, зарад потреба поплављеног становништва Семберије.

Представници Црвеног Крста и Цивилне заштите општине Гацко, одборницима и свим присутнима на сједници, доставили су записник и детаљне податке о прикупљеним средствима поплавама угроженом становништву у општинама Бијељина, Добој, Шамац, Шековићи као и Обреновцу.

Подијелите вијест