Одржана 69. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Због погоршане епидемиолошке ситуације и наглог раста броја обољелих од корона вируса, од данас је забрањена музика уживо у угоститељским објектима, као и рад фитнес центара и све рекреативне активности у затвореном простору, одлучио је Републички штаб за ванредне ситуације.

Према одлуци Штаба, ова мјера ће се примјењивати наредних седам дана, односно до 11. марта, а сви правни субјекти и јавне институције позване су да запосленима омогуће рад од куће, гдје је то могуће.

Према одлуци Штаба, због погоршане епидемиолошке ситуације, у наредних седам дана угоститељски објекти, без обзира на капацитет, на једној етажи могу да приме максимално 50 особа.

По одлуци, забрањена су сва јавна окупљања са више од 50 особа, док је у затвореном простору дозвољено окупљање до 10 особа.

Према одлуци Штаба, до 11. марта забрањен је рад фитнес центара, те свих рекреативних активности и тренинга у затвореним просторијама. Такође, забрањена су сва спортска такмичења, осим професионалних спортских колектива, што укључује и њихове тренинге.

Сви грађани обавезни су да носе заштитне маске у затвореном простору, а препоручено је да се маске користе и на отвореном, уколико није могуће одржати физичку дистанцу од два метра.

У случају погоршане епидемилошке ситуације, јединице локалне самоуправе могу донијети и рестриктивније мјере од наведених.

Образлажући донесене мјере, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, истакао је да је погоршана епидемиолошка ситуација у Републици Српској и да расте број заражених и хоспитализованих, као и број пацијената на респираторима.

„У посљедњих седам дана, Бањалука предњачи са бројем заражених лица, а затим Источно Сарајево, Требиње и Вишеград“, рекао је министар Шеранић.

Сви закључци Штаба објављени су на порталу Владе Републике Српске, на почетној страни, у секцији Републички штаб за ванредне ситуације – Акти.

(ИЗВОР: Влада РС)