Одржана 65. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

​Републички штаб за ванредне ситуације јуче је одржао 65. сједницу, којом је предсједавао командант Штаба Радован Вишковић.

Републички штаб је констатовао да су грађани показали висок степен одговорности и солидарности протеклих празничних дана, те апеловао да и предстојеће вјерске и новогодишње празнике проведу поштујући све прописане мјере заштите од вируса корона.

На јучерашњој сједници констатовано је да ће Министарство унутрашњих послова, комунална полиција и инспекцијске службе, у наредном периоду, проводити појачане активности на контроли поштовања закључака Републичког штаба за ванредне ситуације.

Републички штаб је донио Закључак о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, којим се у циљу спречавања ширења вируса корона SARS-CoV-2 и COVID-19 болести на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва до 15.01.2021. године забрањују:

1) сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица,
2) музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће,
3) сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе).

Овим Закључком обавезују се грађани да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада) и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра.

Од ове обавезе ношења заштитне маске изузета су дјеца млађа од седам година живота, лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју, и лица које обављају физичку спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

Такође, у складу са овим Закључком грађани су обавезни да се у затвореним просторијама, поред ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, придржавају и упутстава ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

Непоштовање ових мјера забране санкционисаће се у складу са Законом о јавном раду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Такође, обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да услуге пружају заштићени маском, обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их, и придржавају се упутстава ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају.

До 15.01.2021. године ограничава се радно вријеме у периоду од 06:00 до 22:00 часа свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др.), као и приређивачима игара на срећу (кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и др.).

Овим Закључком, до 15.01.2021. године, у периоду од 22:00 до 06:00  часова, драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје.

До 15.01.2021. године, у периоду од 22:00 до 06:00 часова, забрањује се продаја алкохолних пића свим привредним субјектима.

До 15.01.2021. године дозвољене су такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења COVID-19 болести на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и сл.) дужни су да организују свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“, са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце, те да на улазу у објекат поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су, према Закључку, организовати свој рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа. Такође, дужни су одржавати растојање особа у затвореним просторима од најмање два метра, уз  благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Надзор над спровођењем овог Закључка спроводи Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим Закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим Закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19)у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона (COVID-19) у Републици Српској се примјењују уз овај Закључак.
Овај Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације данас је донио и Закључак о расподјели  контејнера јавним здравственим установама у Републици Српској којим је одобрена расподјела контејнера Јавној здравственој установи дому здравља Бања Лука и Јавној здравственој установи дому здравља Приједор, који ће бити намјенски употребљени за збрињавање заражених вирусом „Sars-Cov-2“ и обољелих од  COVID-19. За реализацију овог закључка задужује се  Републичка управа цивилне заштите Републике Српске.

Републички штаб за ванредне ситуације данас је донио и Закључак о донацији личне заштитне опреме јавним здравственим установама с циљем заштите запослених и превенције ширења, сузбијања и отклањања вируса SARS-CoV-2. За реализацију овог закључка задужен је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

(ИЗВОР: Влада РС)

Подијелите вијест