Одржан састанак представника УНИЦЕФ-а и Комисије за унапређење социјалне заштите и инклузије у општини Гацко

Представник УНИЦЕФ-а за БиХ, Лидија Пискер, протекле седмице посјетила је дневни центар „Растимо заједно“ у Гацку, гдје је уприличен састанак са представницима комисије за унапређење социјалне заштите и инкулзије дјеце општине Гацко и представника удружења родитеља и пријатеља дјеце са посебним потребама „Растимо заједно“.

Састанак се организовао на иницијативу УНИЦЕФ-а, а у вези са реализацијом СПИС пројекта – Јачање система социјалне заштите и инклузије дјеце у БиХ.

Циљ састанка је мапирање постојећих сервиса за дјецу са тешкоћама у развоју и инвалидитетом, на основу којих ће УНИЦЕФ планирати своје даље активности наставка пројекта, у оним општинама гдје оцијени да је потребно и гдје постоји најбоља сарадња локалне заједнице и комисије.

На састанку су представљене потребе наше општине на основу претходно урађене анализе ситуације потреба дјеце, и на основу акционог плана јачања социјалне заштите и инклузије дјеце у општини Гацко за 2013/2014. годину. Наша комисија за унапређење социјалне заштите и инкулзије, у сарадњи са другим актерима који су реализовали СПИС пројекат, делегирала је пројекат везан за рад логопеда дефектолога у Центру за дјецу са поесебним потребама, као и потребу за асистентом у настави за дјецу која су укључена у инклузивни систем образовања. У оквиру овог пројекта, биле би одржане и радионице за родитеље, а даља реализација ће зависити од УНИЦЕФ-а и њихових средстава.

Састанку су присуствовали представници Центра за социјални рад, Дома здравља, представници основне школе и Полицијске станице Гацко. Представници УНИЦЕФ-а овај састанак су одржали у 32 општине БиХ.