Одржан састанак представника Општине са тимом УНДП Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2)

У кабинету начелника општине Гацко јуче је одржан састанак представника Општине са тимом УНДП Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2). Општина Гацко одабрана је за учешће у РеЛОаД2 пројекту заједно са још 12 општина и градова из БИХ.

Циљ састанка био је детаљније упознавање са пројектом, а презентован је и план за наредни период имплементације РеЛОаД2, од 2021. до 2024. године. Фокус РеЛОаД2 је на пројектно заснованом финансирању организација цивилног друштва из буџета локалних власти, те стварање повољног окружења за укључење грађана у процесе доношења одлука и побољшања положаја младих.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, потврдио је да је Општина Гацко усвојила и препознала циљеве ЛОД методологије, која је била доступна локалним заједницама у претходном периоду, а односила се на два основна циља. У питању су транспарентно финансирање организација цивилног друштва из буџета Oпштине и укључивање грађана и поменутих организација у процесе доношења одлука на локалном нивоу.

„У пракси је постојао тренд директне додјеле средстава без јавног позива и самим тим без довољно надзора над утрошком средстава. Средства су се трошила за текуће административне трошкове и нису ишла као подршка крајњим корисницима удружења и ту праксу морамо мијењати“, закључио је Милинковић.

Селма Османагић Аговић, сарадница за управу, истакла је да пројекат траје до краја 2024. године, а планирано је доста конференција, округлих столова и форума. Тренинзи за писање пројеката су састављени од три модула, у трајању по два дана.

„Прије свега унапређиваћемо сарадњу са организацијама цивилног друштва и локалном управом, кроз низ обука и догађаја за унапређење капацитета. Крајем септембра почеће први тренинзи, а укључују тренинге за писање пројеката, за мониторинг пројеката, тренинге из области комуникације, али и сесије за начелнике. Такође, са Савезом општина и градова организоваће се и обука за скупштинске одборнике“, истакла је Османагић Аговић.

Мерсиха Чурчић, сарадница за грантове, нагласила је да су позиви предвиђени да се објаве и да трају отприлике мјесец дана, а за то вријеме интензивно се ради са организацијама цивилног друштва у смислу јачања њихових капацитета, пружања подршке око писања пројеката и управљања пројектним циклусом.

„Имаћемо три јавна позива, а ради се о буџетским износима од 10.000 до 70.000 КМ. Планирано је и блиско менторство, рад са представницима организација цивилног друштва које су заинтересоване да аплицирају гдје ће се њихове идеје разматрати и дорађивати уз савјете, сугестије, како би ти пројектни приједлози на крају били што квалитетнији и самим тим имали много већу могућност да добију одређена средства“, рекла је Чурчић.

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) наставак је иницијатива подржаних од стране ЕУ – Пројекат јачања локалне демократије (ЛОД, 2009-2016) и накнадно проширеног Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД, 2017-2020). Овај пројекат финансира Европска унија (ЕУ), а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

РеЛОаД2 ће се наставити проводити на Западном Балкану, конкретно Албанији, Босни и Херцеговини, Сјеверној Македонији, Црној Гори, Србији и Косову. (За Европску унију, ово именовање не доводи у питање став о статусу и у складу је с УНСЦР 1244/1999 и Мишљењем ИЦЈ-а о проглашењу независности Косова. За УНДП све референце на Косово схватит ће се у контексту УН-ове Резолуције 1244/1999).

Подијелите вијест