Одржан састанак “Отворени дан” са представницима организација цивилног друштва

Општина Гацко протекле седмице објавила је Јавни позив организацијама цивилног друштва/невладиним организацијама за предају приједлога пројеката које ће финансирати/суфинансирати у 2022. години.

У вези са тим, данас је одржан информативни састанак „Отворени дан“ са заинтересованим организацијама чији су представници током састанка били детаљније упознати са позивом, начином пријављивања, критеријима али и осталим питањима.

Са појединостима јавног позива присутне је упознао референт за питања спорта, породице, омладине и невладин сектор, Жељко Поповић.

„Одржали смо информативни састанак из области које је Општина из својих стратешких докумената предложила да финансира путем овог прозива. То су социјална политика, пољопривреда и рурални развој, екологија и заштита животне средине и култура. Што се тиче овог јавног позива, он је на неки начин календарски у малом заостатку временски, али узимајући у обзир простор који смо дали, од 3 до 6 мјесеци за реализацију јавног позива, сигурно је да организације имају времена и простора да напишу приједлоге пројеката, предају и на крају обезбиједе дио средстава који им је потребан за рад, а по чему ће оне бити препознатљиве у локалној заједници“, рекао је Поповић.

Поповић је објаснио да су средства за област културе била и раније планирана, али због изостанка јавног позива и критерија за додјелу средстава, одлука о додјели тих средстава је повучена.

„Та средства ће бити додијељена организацијама цивилног друштва из области културе, али они су у обавези да доставе своје приједлоге пројеката на тај износ планираних средстава који је био првобитно одређен. За остале области, средства у износу од 40 хиљада марака који је претходно био планиран у оквиру РеЛОаД2 пројекта, биће на располагању за три претходно наведене области“, појаснио је он, и додао да је основни циљ јавног позива и додјеле средстава да Општина на један транспарентан, а самим тим и конкурентан начин између организација цивилног друштва, прати ефекат и ефикасност њихове улоге у локалној заједници и јача њихов капацитет.

Јавни позив се завршава 30. јуна, а право учешћа имају све ОЦД са подручја општине које дјелују у домену наведених области. Комисија ће оцијенити пројекте, а онда креће реализација пројектних активности, које се, како је дефинисано позивом, морају завршити до краја календарске године.

Поповић је подсјетио да канцеларија Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, односно стручни сарадник за питања спорта, породице омладине и невладин сектор, стоји на располагању за сва питања и недоумице.

Подијелите вијест