У општини Гацко одржан састанак о актуелној болести код говеда

Јуче је у канцеларији предсједника СО-е Гацко, одржан састанак у циљу предузимања превентивних мјера за спрјечавање појаве сточне заразне болести, такозване квргаве коже код говеда. Састанку су присуствовали Љубомир Калаба, директор канцеларије за Ветеринарство БиХ, Зорана Мехмедбашић Девеџић, шеф Одјељења за здравље и добробит животиња, Славиша Крешталица, шеф Одјељења граничне ветеринарске инспекције БиХ, надлежни општински службеници, овлаштени ветеринарски инспектор и доктор ветерине, као и представници граничне полиције.

Општина Гацко се налази у угроженом подручју, па је формиран и заједнички центар за контролу болести. Болест  квргаве коже се у задњих пар мјесеци појавила у Црној Гори и Србији и сва популација говеда у тим земљама је вакцинисана.

“Одлуку о вакцинацији ми ћемо доносити оног момента када се болест појави у БиХ. Никаква нелегална вакцинација или куповина вакцине није дозвољена, јер није донесена одлука да се животиње превентивно вакцинишу”, истакао је Калаба. Према његовим ријечима процес инкубације траје 28 дана. Задњи случај се десио 8. августа у Плужинама и ако се у овом периоду болест не појави, прошла је криза и болест се у БиХ неће ни појавити. Калаба је додао да је ради спречавања ширења болести донесено Упуство о забрани увоза у БиХ, говеда, свјежег меса, млијечних производа и слично, и овим путем апелује се на грађане да се придржавају поменутог упутства.

Болест квргаве коже је болест говеда коју карактерише појава грознице, чворова на кожи, мукозним мембранама и унутрашњим органима, изнуреност, повећани лимфни чворови, едем коже и у неким случајевима смрт. Ово је једна од економски најзначајнијих вирусних болести са прекограничним ефектом, која се првенствено јавља код говеда свих старосних категорија. Иако се не преноси на људе, ова болест узрокује значајне економске штете као резултат смањења млијечности код животиња, појаве побачаја, стерилитета, оштећења коже и посљедично обуставе међународног промета, због чега представља озбиљну пријетњу мљекарском и сточарском сектору.