Одржан Сабор Гачана у Београду

У организацији Клуба Гачана, протекле суботе традиционално је одржан Сабор Гачана у београдском у Сава центру.

Братско и срдачно окупљање, на почетку вечери поздравио је предсједник Удружења Гачана, Светозар Црногорац, који је све присутне подсјетио на значај окупљања који је заснован на љубави према завичају и очувању традиције Гачана и Херцеговине у срединама гдје живе.

Замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, у свом обраћању истакао је да је Гацко општина развијене привреде, успјешних културних радника и умјетника, студената и добрих спортиста. Нагласио је да је општина великих могућности нарочито у области туризма, пољопривреде, прерађивачке индустрије и енергетике. Захвалио се на срдачном гостопримству у Београду, и позвао све привреднике који потичу из Гацка да улажу у свој родни крај.

Осим представника локалне власти, саборовању су присуствовали и предсједник СПКД „Просвјета“ општински одбор Гацко, Радомир Вучковић, као и предсједник Борачке организације РиТЕ Гацко, Миладин Достинић.

За велики допринос раду овог друштва, ове године Просвјетина награда је уручена Дејану Мастиловићу, из издавачког предузећа Филип Вишњић.

Дружење је увеличао програм у коме су учествовали КУД “Сава Владиславић” и мушка пјевачка група Тешан Подруговић из Гацка, Рајко Петров Ного, афористичар Ранко Гузина, гуслари Марко Црногорац и Александар Таушан, пјесници Божидар Глоговац и Милан Бјелогрлић.

Делегација општине Гацко и Удружења Гачана и ове године се представила у веома гледаној емисији РТС-а “Жикина шареница”.