Одржан округли сто на тему „Књига данас, у вријеме експанзије електронских медија“

Поводом Свјетског дана књиге и ауторских права у читаоници Народне библиотеке у Гацку, синоћ је одржан округли сто на тему “Књига данас, у вријеме експанзије електронских медија”.

О овој теми говорили су члан СКПД “Просвјета” и професор историје, Милан Савић и професор енглеског језика и књижевности и библиотекар у Народној библиотеци, Јелена Косовић.

“Суштина је у писаној ријечи, која се са разумијевањем ствари уписује у душу читаоца. Читање штампане књиге са собом носи посебну емоцију. Са дигиталним медијима угрожени су читање, писање и сви облици вербалне комуникације. Слика говори хиљаду ријечи, а снимак још више. А шта ћемо ако не користимо те ријечи? Технологија је добар слуга, а лош господар” истакла је библиотекар, Јелена Косовић.

“Сматрам да књига као извор знања и забаве губи корак са концептом кретања развоја друштва у протеклом и садашњем периоду, али се надам да ће увијек имати своје поштоваоце. Тренутно доминирају неке приземне ствари и врши се ефикасна промјена друштвене свијести, али ми се не требамо препустити матрици времена већ схватити да од нас зависи много тога“, рекао је професор Савић.

У дискусији су учествовали и ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“, а организатори овог културног догађаја су СПКД „Просвјета“ Гацко, Народна библиотека и Савјет ученика Средњошколског центра.

(Народна библиотека)

Подијелите вијест