Одјељење IV Г1 побједник “онлајн” Регионалног такмичења из демократије

Ученици СШЦ “Перо Слијепчевић” Гацко, одјељење IVГ1, побједници су онлајн (online) Регионалног такмичења из демократије и људских права (пројекат “Ја грађанин”). Тема пројекта је била “Безбједност младих у саобраћају”.

Ученици су почели радити пројекат 3. фебруара. Према ријечима проф. Јоване Петковић која је била ментор, овај проблем су изабрали јер је свакодневно присутан у нашој општини, а актери су управо они.

“Ученици су истражили изворе информација, анкетирали младе возаче, обавили разговоре са компетентним лицима, слали дописе надлежном Министарству саобраћаја и веза и релевантним институцијама. Успоставили су сарадњу са Савјетом за безбједност саобраћаја Општине Гацко као и са свим локалним субјектима безбједности саобраћаја. Добили су подршку Скупштине општине Гацко, којој су поднијели иницијативу за доношење Правилника о раду Савјета за безбједност саобраћаја општине Гацко и Стратегије безбједности саобраћаја општине Гацко. Ученици су урадили паное, на којима су презентовали пројекат, прикупили су сву потребну документацију и требали обиљежити недељу безбједности саобраћаја. Али то је осујетила пандемија. Мислили смо да ће то бити крај промоције пројекта”, рекла је Петковић.

Међутим, организовано је прво “онлајн” такмичење из демократије, на које су се могле добровољно пријавити све екипе које су завршиле пројекат.

“На такмичење сам пријавила екипу IVГ1, будући да су изванредно урадили пројекат. Показали су да су креативни, одговорни, активни млади грађани и научили како се могу укључити у процес креирања мјера јавне политике. Због тога сам поносна на њих. Радује ме то што је напоран рад на пројекту крунисан овом побједом”, закључила је Петковић.