Од идуће године у Гацку партијa шаха на отвореном

Захваљујући идеји групе младих из Улице Митрополита Петра Зимоњића, од идуће године у Гацку шах можете играти на отвореном. На већ постојећој површини у парку поред Полицијске станице исцртали су шаховску таблу и поставили фигуре, и како кажу, све је спремно за партију шаха.

Финансијску подршку у овом пројекту пружила им је Општина Гацко, а подршка у реализацији није изостала ни од Удружења пензионера и средњошколаца који су засукали рукаве и помогли у радовима. 

„Током љета дошли смо на идеју да направимо један овакав пројекат. Циљ нам је био да направимо једно мјесто окупљања првенствено за пензионере, али и све остале наше грађане који воле шах. Послали смо захтјев Општини, а у међувремену су нам се придружили средњошколци и Удружење пензионера. Одабрали смо већ постојећу површину у парку код Полицијске станице. Свјесни смо да није идеална, али уз подршку привденика са подручја општине планирамо идуће године да направимо бољу бетонску подлогу како би све љепше изгледало“, каже Алекса Вучковић, иницијатор пројекта.

И то није све. У наредном јесењем периоду планирају набавити кућице за птице које ће поставити на истом локалитету, а почетком прољећа идуће године поставиће и неколико клупа. Оптимистично размишљају и о идеји изградње фонтане.

„Идеја је много, само нам треба подршка свих којима значи да наш град изгледа љепше. Овим путем позивамо све да нам се придруже са својим идејама и помогну у њиховој реализацији“, каже Вучковић.

Средњошколац, Андреј Шојић, каже да на овај начин и ученици показују да нису пасивни као што то често савремено друштво намеће. Показују жељу, креативност и вољу, па врло често и сами покрећу различите акције, неке и хуманитарног карактера.

Са првим данима прољећа, фигуре ће поново бити на својим позицијама. Једно је сигурно, од идуће године, партију или двије моћи ће одиграти сви који уживају у овој врсти спортског надметања.

Подијелите вијест